
Truskawkowa galaretka z prawdziwych owoców, bez dodatku aromatów i cukru. Propozycja nie tylko dla dzieci i bez dodanego cukru czy barwników
Składniki:
4 łyżeczki żelatyny plus 50ml wody
150g truskawek mrożonych
200ml wody
łyżeczka soku z cytryny
opcjonalnie erytrytyol do smaku
Opcjonalnie: śmietanka kremówka lub śmietanka kokosowa
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania żelatyny. Zalewamy ją zimną wodą, mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, aż napęcznieje. Do garnuszka dodajemy owoce oraz wodę. Włączamy grzanie i czekamy, aż całość będzie gorąca a truskawki już miękkie. Zamiast truskawek można użyć innych owoców jagodowych np. maliny, borówki, jagody. Później dodajemy erytrytol lub inny zamiennik cukru w ilości jaka Wam odpowiada oraz łyżeczkę soku z cytryny. Całość miksujemy za pomocą blendera – nie musi być jakoś dokładnie, kawałki owoców mogą pozostać. Pod koniec dodajemy żelatynę i mieszamy. Gdy całość lekko przestygnie ściągamy powstałą na górze pianę, aby galaretka miała w miarę jednolity kolor. Przelewamy do szklanek i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aż się zsiądzie. Pozostaje nam dekoracja – u mnie jest to tarta czekolada. Gdy chcecie dodać tłuszczu to polecam ubitą śmietankę kremówkę i możemy się delektować. Życzę smacznego:)
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
Truskawkowa galaretka z prawdziwych owoców, bez dodatku aromatów i cukru
ORIENTACYJNE MAKRO na całość 2-3 porcje:
KALORIE: 109 | BIAŁKO: 15g | TŁUSZCZ: 1g | WĘGLOWODANY: 12g | WĘGLOWODANY NETTO: 9g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników