Keto zapiekanka a’la lazanię, czyli pomysł na szybki obiad. Przygotujesz ją z w piekarniku, bez smażenia mięsa, tylko z gotowych produktów.
Składniki:
200g cukinii
10g sera tartego Parmezan/ Grana Padano
10g płatków drożdżowych
100g szynka Prosciutto/ parmeńska/ boczek wędzony/ salami
50g sera Cheddar
50g sera Mozzarella
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania plastrów cukinii – kroimy ją na mandolinie lub bardzo cienko nożem. W następnym kroku przygotujemy panierkę – potrzebujemy około 10-15g tartego sera parmezan/ grana padano oraz tyle samo płatków drożdżowych. Każdy plaster cukinii dokładnie obtaczamy i układamy w formie do pieczenia nasmarowanej tłuszczem, może być masłem, olejem kokosowym lub smalcem. Na dół potrzebujemy 3-4 plastry. Kolejną warstwę będzie stanowiła szynka. Na końcu sypiemy ser – tarty Cheddar oraz Mozzarella.
Następnie układamy kolejne warstwy, tak jak poprzednio – obtoczona w panierce cukinia, wędlina oraz sery. Teraz czas na ostatnią warstwę – obtoczoną w panierce cukinię oraz dwa rodzaje serów. Całość polewamy 3-4 łyżkami oliwy z oliwek i posypujemy przyprawą. Uważamy solą, gdyż wędlina i ser są już słone. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 20 minut i gotowe. Dzielimy na kawałki i zjadamy ciepłe. Życzę smacznego.
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na całość:
KALORIE: 1079 | BIAŁKO: 62g | TŁUSZCZ: 88g | WĘGLOWODANY: 11g | WĘGLOWODANY NETTO: 9g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników