
Poznaj przepis na szybkie wytrawne pączki, idealnie do pracy. Przygotujesz je bez mąki, z kilku prostych składników. Jeszcze do XVI wieku pączki były serwowane wyłącznie wytrawne – z mięsem, dopiero później zostały wyparte przez ich słodszą wersję. Dzisiaj zapraszam Was na przepis na bardzo proste i szybkie w przygotowaniu wytrawne pączki w wersji oponek. Idealne nie tylko w domu, ale również jako danie do pracy.
Składniki na 10 sztuk:
4 jajka
100g tartego sera (po 50g np. cheddara i mozzarelli)
50g papryki
3 suszone pomidory
20g czerwonej cebuli
20g szczypioru
2 łyżki smalcu ze skwarkami
ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Do większego naczynia wkładamy jajka, oba sery, kawałek papryki pokrojonej w kostkę, cebulę, szczypiorek i suszone pomidory w kawałkach oraz smalec ze skwarkami (możesz zamienić na inny tłuszcz np. masło, masło klarowane czy oliwę z oliwek). Całość doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy, aż składniki się połączą. Możesz dodać także inne ulubione przyprawy. W kolejnym kroku wypełniamy zagłębienia na pączki w formie. Całość pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku, grzanie góra-dół przez około 20-25 minut. Z podanych składników mi wyszło 10 sztuk, ale to zależy od wielkości Waszej formy. Można również użyć foremki do tradycyjnych muffinek.
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na całość (10 sztuk):
KALORIE: 917 | BIAŁKO: 59g | TŁUSZCZ: 72g | WĘGLOWODANY: 11g | WĘGLOWODANY NETTO: 8g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników