Przepis na kurze udka z warzywami, przygotujesz je w jednym naczyniu

kurze udka z warzywami

Przepis na kurze udka z warzywami, przygotujesz je w jednym naczyniu. Pięknie, kolorowe danie, a jednocześnie bardzo pyszne. Możesz przygotować więcej i zabrać z sobą do pracy. Idealnie sprawdzi się również jako danie dla całej rodziny.

Składniki:

400g udek z kurczaka

100g cebuli czerwonej

150g papryki

150g fasolki szparagowej zielonej

5 łyżek oliwy z oliwy

sól, pieprz

łyżeczka przyprawy do kurczaka

łyżeczka sezamu opcjonalnie

Przygotowanie:

Do miski przekładamy pocięte udka, zieloną fasolkę szparagową, u mnie mrożona, pociętą w paski paprykę oraz czerwoną cebulę. Doprawiamy łyżeczką przyprawy do kurczaka, solą, pieprzem a na końcu polewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły i przykrywamy całość folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na m.in. 30 minut, można również dłużej – całą noc, aby smaki się połączyły.

Całość przekładamy na rozgrzaną patelnię, nie potrzeba jej już natłuszczać i podsmażamy, aż mięso będzie usmażone. Warzywa stracą trochę na objętości. Potrwa to maksymalnie 15 minut. Przed podaniem posypujemy jeszcze nasionami sezamu, można je pominąć lub dodać np. słonecznika czy dynię. Gotowe danie przechowujemy w lodówce.

Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 1247 | BIAŁKO: 75g | TŁUSZCZ: 95g | WĘGLOWODANY: 28g | WĘGLOWODANY NETTO: 19g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *