Przepis na kurze udka z warzywami, przygotujesz je w jednym naczyniu. Pięknie, kolorowe danie, a jednocześnie bardzo pyszne. Możesz przygotować więcej i zabrać z sobą do pracy. Idealnie sprawdzi się również jako danie dla całej rodziny.
Składniki:
400g udek z kurczaka
100g cebuli czerwonej
150g papryki
150g fasolki szparagowej zielonej
5 łyżek oliwy z oliwy
sól, pieprz
łyżeczka przyprawy do kurczaka
łyżeczka sezamu opcjonalnie
Przygotowanie:
Do miski przekładamy pocięte udka, zieloną fasolkę szparagową, u mnie mrożona, pociętą w paski paprykę oraz czerwoną cebulę. Doprawiamy łyżeczką przyprawy do kurczaka, solą, pieprzem a na końcu polewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły i przykrywamy całość folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na m.in. 30 minut, można również dłużej – całą noc, aby smaki się połączyły.
Całość przekładamy na rozgrzaną patelnię, nie potrzeba jej już natłuszczać i podsmażamy, aż mięso będzie usmażone. Warzywa stracą trochę na objętości. Potrwa to maksymalnie 15 minut. Przed podaniem posypujemy jeszcze nasionami sezamu, można je pominąć lub dodać np. słonecznika czy dynię. Gotowe danie przechowujemy w lodówce.
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 1247 | BIAŁKO: 75g | TŁUSZCZ: 95g | WĘGLOWODANY: 28g | WĘGLOWODANY NETTO: 19g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników