


Idealnie kremowy sernik z wiaderka prosto z air fryera, z dodatkiem bitej śmietany i owoców. To połącznie skradnie Twoje serce. Przygotujesz go z minimalną ilością węglowodanów.
Składniki:
500g sera z wiaderka
125g mascarpone
60g erytrytolu
wanilia
łyżka budyniu bez cukru lub mąki ziemniaczanej
2 jajka
150ml śmietanki 36%
owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Do jego wykonania wykorzystamy ser z wiaderka. Mój ma akurat już wysoką zawartość tłuszczu w sobie, więc do tego sernika nie trzeba już dodawać masła. Jaki ser kupić, aby sernik zawsze się udał przeczytasz tutaj. Takie połączenie składników sprawi, iż sernik będzie miał idealną konsystencję. Całość wystarczy teraz ze sobą dobrze wymieszać, nie za długo tylko do połączenia składników. Pod koniec dodajemy jeszcze dwa całe jajka i krótko miksujemy.
Gotową masę serową przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 16cm.
Sernik pieczemy na standardowych ustawieniach, pierwsze 25 minut w 160 stopniach C, kolejne 20 minut w 120 stopniach. Na końcu zostawiamy go jeszcze na 10 minut w urządzeniu i dopiero wyjmujemy.
Jeśli wybieracie opcje piekarnika czas należy wydłużyć – najpierw 30 minut w 160 stopniach a potem kolejne 30 w 120 stopniach.
Gotowy sernik musi całkowicie wystygnąć, najlepiej schować go przed wyjęciem z formy do lodówki na kilka godzin.
Pozostało nam jeszcze tylko przygotowanie bitej śmietany, którą zrobimy ze słodkiej śmietanki 36%. Nie dodawałam już do niej erytrtolu, gdyż sama w sobie jest już słodka. Po wyłożeniu na ciasto dekorujemy jeszcze świeżymi owocami i sernik jest gotowy.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
