Łosoś z grilla z awokado – pomysł na lekki obiad

Łosoś z grilla z awokado

Dzisiaj zapraszam Was na propozycję obiadową – przygotujemy danie z awokado i łososiem w roli głównej. Lekkie i idealne na wakacje.

Składniki:

150g łososia

kawałek czerwonej cebuli

ząbek czosnku

1 pomidor

1 awokado

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

kilka listków bazylii

sól, pieprz

Przygotowanie:

Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować kawałek czerwonej cebuli, którą kroimy w miarę drobno. Następnie przekładamy ją do niewielkiego naczynia, dodajemy trochę oliwy z oliwek, octu balsamicznego oraz sól i pieprz. Całość mieszamy i odstawiamy na bok. Dzięki temu cebula trochę zmięknie i uzyska bardzo fajny aromat.

Na grillu posmarowanym tłuszczem układamy kawałek łososia. Grillujemy go przez kilka minut, aż będzie soczysty i aromatyczny. Posmarowanie tłuszczem rusztu zapobiegnie przywieraniu ryby. W tym czasie przygotujemy pozostałe składniki – większy ząbek czosnku siekamy drobno, a jednego większego pomidora kroimy w grubszą kostkę. Kolejno będzie nam potrzebne dojrzałe awokado, które również kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko umieszczamy w jednym naczyniu.

Aby nadać aromatu, dodajemy kilka listków świeżej bazylii, które rozdrobnione mieszamy z pomidorem. Teraz dodajemy przygotowaną wcześniej cebulę. Całość wystarczy tylko wymieszać, aby składniki się połączyły.

W tym czasie łosoś jest już gotowy, więc można wszystko przełożyć na talerz.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 721 | BIAŁKO: 34g | TŁUSZCZ:57g | WĘGLOWODANY: 19g | WĘGLOWODANY NETTO: 13g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składnikó



 

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *