Dzisiaj zapraszam Was na propozycję obiadową – przygotujemy danie z awokado i łososiem w roli głównej. Lekkie i idealne na wakacje.
Składniki:
150g łososia
kawałek czerwonej cebuli
ząbek czosnku
1 pomidor
1 awokado
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
kilka listków bazylii
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować kawałek czerwonej cebuli, którą kroimy w miarę drobno. Następnie przekładamy ją do niewielkiego naczynia, dodajemy trochę oliwy z oliwek, octu balsamicznego oraz sól i pieprz. Całość mieszamy i odstawiamy na bok. Dzięki temu cebula trochę zmięknie i uzyska bardzo fajny aromat.
Na grillu posmarowanym tłuszczem układamy kawałek łososia. Grillujemy go przez kilka minut, aż będzie soczysty i aromatyczny. Posmarowanie tłuszczem rusztu zapobiegnie przywieraniu ryby. W tym czasie przygotujemy pozostałe składniki – większy ząbek czosnku siekamy drobno, a jednego większego pomidora kroimy w grubszą kostkę. Kolejno będzie nam potrzebne dojrzałe awokado, które również kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko umieszczamy w jednym naczyniu.
Aby nadać aromatu, dodajemy kilka listków świeżej bazylii, które rozdrobnione mieszamy z pomidorem. Teraz dodajemy przygotowaną wcześniej cebulę. Całość wystarczy tylko wymieszać, aby składniki się połączyły.
W tym czasie łosoś jest już gotowy, więc można wszystko przełożyć na talerz.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 721 | BIAŁKO: 34g | TŁUSZCZ:57g | WĘGLOWODANY: 19g | WĘGLOWODANY NETTO: 13g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składnikó