Świąteczna wersja pieczonego schabu nadziewanego mozzarellą, pesto bazyliowym oraz pomidorami.
SCHAB NADZIEWANY MOZZARELLĄ, POMIDORAMI I PESTO
Ilość porcji:
ok 20
porcjiKalorie:
2636
kcalCzas przygotowania:
20
minutCzas pieczenia:
90
minutSchab można upiec również w rękawie, będzie wtedy bardziej soczysty.
Składniki
1.2kg schabu wieprzowego
1 mozzarella
1 pomidor
kilka łyżeczek pesto bazyliowego
łyżeczka majeranku
łyżeczka czosnku w płatkach
łyżeczka papryki
sól, pieprz
oliwa z oliwek około 4-5 łyżek
Wskazówki
- Kawałek schabu wieprzowego, po umyciu i osuszeniu nacinamy nożem. Tworzymy kieszonki, do których będziemy wkładać nadzienie. Nacięcia są co około 1 cm i na głębokość około ¾ wysokości mięsa. Przy takiej wielkości mięsa wyjdzie ich około 9. Przy dłuższych kawałkach więcej.
- Mozzarellę i pomidora kroimy w plastry.
- Do pierwszej kieszonki wkładamy dwa plastry mozzarelli, do następnej pomidora i dalej 2 czubate łyżeczki pesto. Staramy się wypełnić całe kieszonki. Kroki powtarzamy, aż wszystkie będą wypełnione.
- W kolejnym kroku sznurkiem spożywczym związujemy mięso i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przechodzimy do przygotowania marynaty.
- W miseczce umieszczamy kolejno łyżeczkę majeranku, czosnku w płatkach, suszonej papryki, sól, pieprz oraz około 4-5 łyżek oliwy z oliwek. Całość mieszamy i smarujemy dokładnie mięso. Na godzinę wstawiamy do lodówki przykryte folią spożywczą.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy około 90 minut ,opcja grzania góra i dół.
Gdy mięso całkowicie ostygnie chowamy je do lodówki. Sznurek zdejmujemy przed podaniem. Kroimy na plastry. - Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO na całość:
- KALORIE: 2636 | BIAŁKO: 313.5g | TŁUSZCZ: 150.2g | WĘGLOWODANY: 8.4g | WĘGLOWODANY NETTO: 7.4g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube