CZEKOLADOWA BABKA WIELKANOCNA

Przepis na czekoladową babkę wielkanocną bez dodatku mąki i cukru. Będzie idealna dla osób na diecie KETO/ LOW CARB a także wszystkich którzy  dbają o linię.

CZEKOLADOWA BABKA WIELKANOCNA BEZ MĄKI I CUKRU

Ilość porcji:

15

porcji
Kalorie:

218

kcal
Czas przygotowania:

20

minut
Czas pieczenia:

40

minut

Do dekoracji zamiast pistacji można dodać owoce lub inne orzechy.

Składniki

  • 200g masła

  • 200g czekolady bez cukru lub 85%

  • 5 jajek

  • szczypta soli

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • erytrytol w pudrze (opcjonalnie)

    Polewa:

  • 30g czekolady bez cukru lub 85%

  • 30g masła

  • erytrytol w pudrze (opcjonalnie)

  • pistacje do dekoracji

Wskazówki

  • W garnku rozpuszczamy 200g masła oraz 200g czekolady bez cukru. Ja mam czekoladę 70% słodzoną maltitolem z Wawelu. Może być również zwykła czekolada 85%. Nie polecam do pieczenia czekolad z wyższą zawartością kakao niż 85%, gorzej wypada przy obróbce.
    Gdy całość będzie rozpuszczona odstawiamy na bok do ostudzenia.
  • W międzyczasie 5 białej ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do chłodnej masy kakaowej dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 5 żółtek. Opcjonalnie dodajemy erytrytol lub inny słodzik, zależy jaką czekoladę dodaliście oraz jak słodkie ciasto lubicie. Miksujemy całość przez chwilę mikserem. Tak uzyskaną czekoladową masę partiami dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy.
  • Formę do babki o średnicy 22cm smarujemy tłuszczem – masłem bądź olejem kokosowym. Wypełniamy ciastem i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°, grzanie góra i dół na około 35-40 minut.
    Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto lekko opadnie.
  • Do przygotowania polewy potrzebujemy rozpuścić w niewielkim garnuszku 30g czekolady i 30g masła. Opcjonalnie dodajemy słodzik. Chłodną polewą dekorujemy ciasto i posypujemy na końcu orzechami, mogą to być np. pistacje.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO na 1 z 15 kawałków:

  • KALORIE: 217,8 | BIAŁKO: 4g | TŁUSZCZ: 20.5g | WĘGLOWODANY: 5.4g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g

Wypróbowałaś/eś ten przepis?

Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary

Zobacz więcej przepisów na YouTube

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *