Przepis na czekoladową babkę wielkanocną bez dodatku mąki i cukru. Będzie idealna dla osób na diecie KETO/ LOW CARB a także wszystkich którzy dbają o linię.
CZEKOLADOWA BABKA WIELKANOCNA BEZ MĄKI I CUKRU
Ilość porcji:
15
porcjiKalorie:
218
kcalCzas przygotowania:
20
minutCzas pieczenia:
40
minutDo dekoracji zamiast pistacji można dodać owoce lub inne orzechy.
Składniki
200g masła
200g czekolady bez cukru lub 85%
5 jajek
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
erytrytol w pudrze (opcjonalnie)
Polewa:30g czekolady bez cukru lub 85%
30g masła
erytrytol w pudrze (opcjonalnie)
pistacje do dekoracji
Wskazówki
- W garnku rozpuszczamy 200g masła oraz 200g czekolady bez cukru. Ja mam czekoladę 70% słodzoną maltitolem z Wawelu. Może być również zwykła czekolada 85%. Nie polecam do pieczenia czekolad z wyższą zawartością kakao niż 85%, gorzej wypada przy obróbce.
Gdy całość będzie rozpuszczona odstawiamy na bok do ostudzenia. - W międzyczasie 5 białej ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do chłodnej masy kakaowej dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 5 żółtek. Opcjonalnie dodajemy erytrytol lub inny słodzik, zależy jaką czekoladę dodaliście oraz jak słodkie ciasto lubicie. Miksujemy całość przez chwilę mikserem. Tak uzyskaną czekoladową masę partiami dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy.
- Formę do babki o średnicy 22cm smarujemy tłuszczem – masłem bądź olejem kokosowym. Wypełniamy ciastem i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°, grzanie góra i dół na około 35-40 minut.
Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto lekko opadnie. - Do przygotowania polewy potrzebujemy rozpuścić w niewielkim garnuszku 30g czekolady i 30g masła. Opcjonalnie dodajemy słodzik. Chłodną polewą dekorujemy ciasto i posypujemy na końcu orzechami, mogą to być np. pistacje.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO na 1 z 15 kawałków:
- KALORIE: 217,8 | BIAŁKO: 4g | TŁUSZCZ: 20.5g | WĘGLOWODANY: 5.4g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube