
Dziś chcę się z Wami podzielić się przepisem na niesamowicie smaczne bułeczki keto bez węglowodanów, które przygotujemy bez mąki. To idealna propozycja dla osób, które dbają o swoją dietę i unikają tradycyjnych wypieków. Nasze bułeczki są pełne białka, zdrowych tłuszczy i mają minimalną ilość węglowodanów – a jednocześnie zachowują nieporównywalny smak i konsystencję! Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
250g tłustego twarogu
2 jajka
100g siemienia lnianego odtłuszczonego zmielonego
2 łyżki nasion słonecznika
łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Przygotowanie:
W większym naczyniu łączymy kostkę tłustego twarogu, jajka, mąkę lnianą odtłuszczoną, nasiona słonecznika, proszek do pieczenia oraz trochę soli. Wszystko mieszamy, początkowo łyżką a później już ręcznie. Można także użyć miksera z hakiem. Z podanej masy formujemy bułeczki. Masa trochę lepi się do rąk, jeśli Wam to przeszkadza można natłuścić ręce np. olejem kokosowym.
Gotowe bułęczki przekładam do misy airfryera i piekę około 30 minut w 180 stopniach C. Można także w piekarniku, czas pieczenia wydłużamy wtedy o około 5-10 minut. Kroimy dopiero przestudzeniu. Bułeczki w środku są miękkie i zachowują świeżość na kolejny dzień przykryte ściereczką na blacie kuchennym.
Zobacz wykonanie tego przepisu na bułeczki keto bez węglowodanów krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na 1 z 5 bułeczek:
KALORIE: 193 | BIAŁKO: 18g | TŁUSZCZ: 10g | WĘGLOWODANY: 4g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników

4 Responses
Bułki pyszne, zrobiłam z podwójnej porcji , wyszło 8 sztuk małych bułek. Piekłam w piekarniku 40 minut w 190 stopniach. Polecam
Jedne z lepszych i szybszych do wykonania bułeczek.
Jak się bardzo chce pieczywa to w mig można zrobić 🙂
Czym można zastąpić twaróg?
Można dodać np. serek taki z wiaderka, tylko trzeba uważać aby nie był za wodnisty.