



Ta rolada szpinakowa z kremową pastą serowo-jajeczną to hit nie tylko na święta, ale i na co dzień. Pięknie wygląda, obłędnie smakuje i wpisuje się w zasady diety low carb. Idealna na stół, który ma zachwycać smakiem i kolorem – bez zbędnych węgli!
Składniki:
4 jajka
100g szpinaku
50g mąki migdałowej
sól,
suszony czosnek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pasta serowo-jajeczna: 4 jajka
100g twarogu tłustego lub półtłustego
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
małe ugotowane buraki max 100g
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta na roladę. Potrzebujemy 4 większych jajek, które rozdzielamy na białka i żółtka. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na puszystą pianę. W tym czasie do żółtek dodajemy umyty i wysuszony szpinak, trochę soli oraz suszonego czosnku, można także zastąpić go ząbkiem czosnku. Wszystko miskujemy za pomocą blendera żyrafy.
Gdy białka są już ubite, dodajemy do nich masę szpinakową i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy trochę mąki migdałowej lub zmielonych migdałów blanszowanych oraz proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy, tylko do połączenia składników. Przygotowaną masą wypełniamy blaszkę do pieczenia 28x38cm i na końcu wyrównujemy wierzch. Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni, opcja grzania góra-dół na około 15-20 minut. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy i zwijamy je delikatnie w rulon. Pozwoli to bez problemu zdjąć później papier do pieczenia oraz ciasto nie będzie pękać. Chłodne ciasto odklejamy od papieru i ponownie jeszcze na chwilę zwijamy w rulon.
Masę serową do wypełniania z rolady przygotujemy w jednym naczyniu do którego przekładamy: 4 jajka ugotowane na twardo, następie dodajemy twaróg, może być tłusty lub półtłusty, 2 łyżki majonezu (jeśli masa ma być bardziej zwarta to dodajemy tylko 1 łyżkę), 2 ząbki czosnku i całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Na końcu dodajemy 2 niewielkie ugotowane buraki, które nadadzą paście serowej takiego pięknego różowego koloru. Wszystko miksujemy za pomocą blendera, aż masa będzie bez grudek.
Roladę rozwijamy i wypełniamy przygotowanym nadzieniem, pozostawiając trochę wolnego miejsca przy najdłuższym boku. Zwijamy ją delikatnie i chowamy do lodówki na 3-4 godziny lub na całą noc. W tym czasie masa serowa się zsiądzie. Gotową roladę kroimy i podajemy, możemy ją udekorować wg uznania.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
