Miękkie, aromatyczne i bez grama pszennej mąki! Prosty sposób na bułeczki z serem i oliwkami

zawijane keto bułeczki

Miękkie, aromatyczne i bez grama pszennej mąki! W dzisiejszym przepisie pokazuję, jak w prosty sposób przygotować bułeczki z serem i oliwkami w wersji low carb. Idealne jako dodatek do sałatki, na śniadanie albo jako szybka przekąska – smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Składniki:

120g tartej mozzarelli

65g serka śmietankowego

120g mąki migdałowej

10g błonnika bambusowego

1 jajko

sól

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jako nadzienie: garść tartej mozzarelli

2 łyżki sera grana padano

20g oliwek

20g suszonych pomidorów

natka pietruszki

łyżka masła do posmarowania bułeczek

Pakiet 5ebooków z przepisami plus video

Ponad 90 pysznych przepisów

Przygotowanie:

Zaczynamy od połączenia w większym naczyniu tartego sera mozzarella oraz serka śmietankowego o naturalnym smaku. Całość podgrzewamy, można np. w mikrofalówce 2 x 30 sekund na najwyższą moc lub np. w kąpieli wodnej. Gdy sery są gorące, bez problemu można je wymieszać ze sobą. Do jeszcze ciepłych dodajemy jedno większe jajko, mąkę migdałową lub zmielone migdały blanszowane, łyżkę błonnika bambusowego, sól oraz proszek do pieczenia. Składniki mieszamy, początkowo łyżką a później już ręką wyrabiamy ciasto, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. 

Gotowe ciasto przekładamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy. 

Teraz wystarczy tylko rozłożyć ulubione dodatki – u mnie jest to ser mozzarella, tarty ser grana padano, trochę pociętych zielonych oliwek, mogą również być czarne, kawałki suszonych pomidorów odsączonych z oleju oraz na końcu wszystko posypuję natką pietruszki. 

Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon i kroimy na w miarę równe kawałki. Przekładamy wszystko do naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia i na samym końcu smarujemy bułeczki rozpuszczonym masłem. Spowoduje to, iż bułeczki będą miały taką ładną skórkę na górze. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni opcja grzania góra-dół na około 30-35 minut. Po lekkim przestudzeniu można już jeść. Bułeczki zachowują świeżość przez kilka dni.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:



Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *