


Miękkie, aromatyczne i bez grama pszennej mąki! W dzisiejszym przepisie pokazuję, jak w prosty sposób przygotować bułeczki z serem i oliwkami w wersji low carb. Idealne jako dodatek do sałatki, na śniadanie albo jako szybka przekąska – smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
120g tartej mozzarelli
65g serka śmietankowego
120g mąki migdałowej
1 jajko
sól
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jako nadzienie: garść tartej mozzarelli
2 łyżki sera grana padano
20g oliwek
20g suszonych pomidorów
natka pietruszki
łyżka masła do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
Zaczynamy od połączenia w większym naczyniu tartego sera mozzarella oraz serka śmietankowego o naturalnym smaku. Całość podgrzewamy, można np. w mikrofalówce 2 x 30 sekund na najwyższą moc lub np. w kąpieli wodnej. Gdy sery są gorące, bez problemu można je wymieszać ze sobą. Do jeszcze ciepłych dodajemy jedno większe jajko, mąkę migdałową lub zmielone migdały blanszowane, łyżkę błonnika bambusowego, sól oraz proszek do pieczenia. Składniki mieszamy, początkowo łyżką a później już ręką wyrabiamy ciasto, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Gotowe ciasto przekładamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy.
Teraz wystarczy tylko rozłożyć ulubione dodatki – u mnie jest to ser mozzarella, tarty ser grana padano, trochę pociętych zielonych oliwek, mogą również być czarne, kawałki suszonych pomidorów odsączonych z oleju oraz na końcu wszystko posypuję natką pietruszki.
Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon i kroimy na w miarę równe kawałki. Przekładamy wszystko do naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia i na samym końcu smarujemy bułeczki rozpuszczonym masłem. Spowoduje to, iż bułeczki będą miały taką ładną skórkę na górze. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni opcja grzania góra-dół na około 30-35 minut. Po lekkim przestudzeniu można już jeść. Bułeczki zachowują świeżość przez kilka dni.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
