Pyszny chleb z ziaren, który przygotujesz bez jajek

chleb z ziaren

Zapraszam na przepis na pyszny chleb z ziaren, który przygotujesz bez jajek. Jedna kromka to mniej niż 3 g węglowodanów. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób na diecie ketogenicznej, low carb czy bezglutenowej.

Składniki:

150g nasion słonecznika

150g nasion dyni

50g nasion chia

30g babki płesznik lub jajowatej

60g odżywki białkowej naturalnej w smaku

czubatą łyżeczkę soli łyżeczkę proszku do pieczenia

250ml ciepłej wody

70g pasty tahini/ masła orzechowego

Przygotowanie:

Do naczynia dodajemy suche składniki. Wszystko razem mieszamy przez chwilę. Gdy już mamy gotowe przechodzimy do mokrych składników. Do większego naczynia wlewamy ciepłą wodę i dodajemy pastę tahini. Mieszamy chwilę i dodajemy przygotowane wcześniej suche składniki. Ponownie mieszamy, ciasto będzie stawało się gęsto. Przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Może być również okrągła forma. Odstawiamy na około 10 minut i dopiero wtedy umieszczamy foremkę w piekarniku nagrzanym do 170°C na około 90-100 minut, grzanie góra-dół. Chwilę studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i wyciągamy, aby wystygł już całkowicie na kratce. Chleb jest upieczony, jeśli jak popukacie w niego to wydaje głuchy odgłos. Przechowujemy do 3 dni w temperaturze pokojowej a do tygodnia w lodówce. Można również go poporcjować i schować do zamrażalnika. Życzę smacznego

Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO na całość (około 12 kromek):

KALORIE: 2784 | BIAŁKO: 159g | TŁUSZCZ: 192g | WĘGLOWODANY: 98g | WĘGLOWODANY NETTO: 34g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *