Zapraszam na przepis na pyszny chleb z ziaren, który przygotujesz bez jajek. Jedna kromka to mniej niż 3 g węglowodanów. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób na diecie ketogenicznej, low carb czy bezglutenowej.
Składniki:
150g nasion słonecznika
150g nasion dyni
50g nasion chia
30g babki płesznik lub jajowatej
60g odżywki białkowej naturalnej w smaku
czubatą łyżeczkę soli łyżeczkę proszku do pieczenia
250ml ciepłej wody
70g pasty tahini/ masła orzechowego
Przygotowanie:
Do naczynia dodajemy suche składniki. Wszystko razem mieszamy przez chwilę. Gdy już mamy gotowe przechodzimy do mokrych składników. Do większego naczynia wlewamy ciepłą wodę i dodajemy pastę tahini. Mieszamy chwilę i dodajemy przygotowane wcześniej suche składniki. Ponownie mieszamy, ciasto będzie stawało się gęsto. Przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Może być również okrągła forma. Odstawiamy na około 10 minut i dopiero wtedy umieszczamy foremkę w piekarniku nagrzanym do 170°C na około 90-100 minut, grzanie góra-dół. Chwilę studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i wyciągamy, aby wystygł już całkowicie na kratce. Chleb jest upieczony, jeśli jak popukacie w niego to wydaje głuchy odgłos. Przechowujemy do 3 dni w temperaturze pokojowej a do tygodnia w lodówce. Można również go poporcjować i schować do zamrażalnika. Życzę smacznego
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na całość (około 12 kromek):
KALORIE: 2784 | BIAŁKO: 159g | TŁUSZCZ: 192g | WĘGLOWODANY: 98g | WĘGLOWODANY NETTO: 34g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników