Rozgrzewająca zupa z boczkiem i kiełbasą. Będziesz ją robić częściej

zupa z boczkiem i kiełbasą

Do przygotowania tej rozgrzewającej zupy z boczkiem i kiełbasą nie potrzebujesz dużo składników, a właściwie wykorzystamy to, co mamy w lodówce. Prosto i smacznie:) A smak Was zachwyci i będziesz ją robić częściej.

Składniki:

200g boczek pieczony/ wędzony

150g kiełbasy łyżka smalcu

150g passaty pomidorowej

1 cebula

200g śmietany 18% lub 100g mleczka kokosowego

100g pieczarek

150g papryki

150g kalafiora

750ml rosołu/ wywaru z kości

łyżeczka ziół prowansalskich

łyżeczka słodkiej papryki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od pokrojenia składników. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę – mniejszą lub większą, następnie warzywa. Gdy już mamy wszystko przygotowane, w garnku z grubszym dnem rozpuszczamy łyżkę smalcu – może być ze skwarkami i dodajemy pokrojoną wędlinę. Podsmażamy około 5 minut. Kolejno dodajemy warzywa – cebulę i pieczarki. Ponownie lekko podsmażamy, aż stracą na objętości. Na końcu dodajemy pociętą paprykę, rozdrobnionego kalafiora i mieszamy całość. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, słodka papryką i zalewamy passatą pomidorową, można również sosem pomidorowym oraz rosołem. Całość przykrywamy i gotujemy około 20 minut na mniejszej mocy.

Tak otrzymaną zupę zabielamy śmietaną 18%. Można użyć również w wersji bezmlecznej mleka kokosowego, jednak jego ilość zmniejszamy o połowę, aby zupa nie była za bardzo kokosowa. Po dodaniu śmietany już nie gotujemy zupy, jedynie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do dekoracji można użyć natki pietruszki. Gotową przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO na 3-4 porcje:

KALORIE: 2230 | BIAŁKO: 113g | TŁUSZCZ: 177g | WĘGLOWODANY: 44g | WĘGLOWODANY NETTO: 33g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *