
Do przygotowania tej rozgrzewającej zupy z boczkiem i kiełbasą nie potrzebujesz dużo składników, a właściwie wykorzystamy to, co mamy w lodówce. Prosto i smacznie:) A smak Was zachwyci i będziesz ją robić częściej.
Składniki:
200g boczek pieczony/ wędzony
150g kiełbasy łyżka smalcu
150g passaty pomidorowej
1 cebula
200g śmietany 18% lub 100g mleczka kokosowego
100g pieczarek
150g papryki
150g kalafiora
750ml rosołu/ wywaru z kości
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od pokrojenia składników. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę – mniejszą lub większą, następnie warzywa. Gdy już mamy wszystko przygotowane, w garnku z grubszym dnem rozpuszczamy łyżkę smalcu – może być ze skwarkami i dodajemy pokrojoną wędlinę. Podsmażamy około 5 minut. Kolejno dodajemy warzywa – cebulę i pieczarki. Ponownie lekko podsmażamy, aż stracą na objętości. Na końcu dodajemy pociętą paprykę, rozdrobnionego kalafiora i mieszamy całość. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, słodka papryką i zalewamy passatą pomidorową, można również sosem pomidorowym oraz rosołem. Całość przykrywamy i gotujemy około 20 minut na mniejszej mocy.
Tak otrzymaną zupę zabielamy śmietaną 18%. Można użyć również w wersji bezmlecznej mleka kokosowego, jednak jego ilość zmniejszamy o połowę, aby zupa nie była za bardzo kokosowa. Po dodaniu śmietany już nie gotujemy zupy, jedynie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do dekoracji można użyć natki pietruszki. Gotową przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na 3-4 porcje:
KALORIE: 2230 | BIAŁKO: 113g | TŁUSZCZ: 177g | WĘGLOWODANY: 44g | WĘGLOWODANY NETTO: 33g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników