Przepis na proste placuszki z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady. Puszyste placuszki – idealna propozycja dla miłośników czekolady. Przygotujesz je bez mąki. Idealne na ciepło, jak i na zimno. Można podać z dodatkiem owoców leśnych i jogurtu.
Składniki:
100g śmietany 18%
2 jajka
wanilia
łyżka babki jajowatej
20g czekolady 74%
20g masła klarowanego
Przygotowanie:
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt lub śmietanę 12 lub 18%, trochę wanilii, a na końcu czubatą łyżkę babki jajowatej. Całość miksujemy przez chwilę blenderem, ciasto będzie rzadkie. Odstawiamy na około 5 minut, w tym czasie zacznie gęstnieć. Na końcu dodajemy pocięte kostki gorzkiej czekolady i mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię i dodajemy na nią łyżeczkę masła klarowanego, może być również np. olej kokosowy. Wykładamy 2 łyżki przygotowanej masy i smażymy na średniej mocy. Placuszki delikatnie urosną pomimo, iż nie mają w składzie proszku do pieczenia czy sody. Gdy góra delikatnie się zsiądzie możemy przewrócić na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Czynność powtarzamy z pozostałą przygotowaną masą. Z podanych składników wyjdą 4 większe placuszki. Zamiast dodawać tłuszcz na patelnię można go również wmiksować w masę.
Gotowe placuszki podajemy z jogurtem i owocami np. borówkami czy porzeczkami, u mnie mrożone. Dzięki dodaniu wanilii i czekolady w placuszkach nie dominuje smak babki jajowatej.
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 649 | BIAŁKO: 18g | TŁUSZCZ: 57g | WĘGLOWODANY: 11g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników