
Zapraszam na mięsne pulpety z niespodzianką podane na duszonej kapuście. Pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Możesz je również przygotować jako danie do pracy.
Składniki:
400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
50g sera gouda
ok 500g białej kapusty / młoda kapusta lub włoska
100g cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
15g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Zaczynamy od pokrojenia żółtego sera na kawałki. Może to być gouda, ementaler, cheddar, mozzarella. Potrzebujemy kostek takich 1x1cm. W kolejnym kroku w misce umieszczamy mięso, wbijamy jajko oraz doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Mięso mieszamy łyżką, można również ręką a następnie nabieramy porcję, w środku układamy kawałek sera i z całości tworzymy zgrabną kulkę. Powtarzamy tak, aż wykorzystamy całe mięso. Kulki nie powinny być za grube, tyle aby pokryły ser tak na 0,5cm. Gotowe układamy w misie air fryera, można również je upiec w piekarniku lub po prostu usmażyć na patelni. Pieczemy je około 25 minut w 180°C. W piekarniku może to być około 5 minut dłużej.
W tym czasie przygotujemy resztę składników. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka, następnie na oliwie przesmażamy ją chwilę, aż się zeszkli. Ten czas wykorzystujemy na poszatkowanie kapusty. W sezonie można użyć młodej kapusty, a obecnie białej lub np. włoskiej. Do cebuli dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i przez chwilę całość mieszamy na patelni. Dodajemy poszatkowaną kapustę i smażymy około 5 minut, aż trochę straci na objętości. Dodajemy ocet oraz oraz około 100ml wody. Mieszam i pod przykryciem będziemy dusić kapustę około 20-25 minut, na małe mocy, aż będzie miękka. Od czasu do czasu można przemieszać. Na końcu doprawiamy pieprzem i solą do smaku oraz dodajemy około 15g masła, nada fajny maślany posmak. Czekamy aż masło się rozpuści i można podawać.
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO (2-3 porcje):
KALORIE: 1957 | BIAŁKO: 72g | TŁUSZCZ: 172g | WĘGLOWODANY: 45g | WĘGLOWODANY NETTO: 31g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników