



Szukasz szybkiego i prostego przepisu na zdrowe śniadanie lub deser? Te puszyste naleśniki/placki w stylu low carb zrobisz z zaledwie 3 składników – bez mąki, cukru i słodzików! Wystarczy kilka minut, a efekt zaskoczy Cię lekkością i smakiem. Idealne na diecie niskowęglowodanowej, ale pokochają je wszyscy!
Składniki:
3 większe jajka lub 4 mniejsze
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
50g masła orzechowego 100%
Opcjonalnie: wanilia, tłuszcz na patelnię
Przygotowanie:
Aby je przygotować potrzebujemy jajek, które rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na puszystą masę przez kilka minut. W tym czasie do żółtek dodajemy trochę proszku do pieczenia lub sody oraz masło orzechowe 100%, może być w wersji smooth lub z kawałkami orzechów, ja opcjonalnie dodałam jeszcze trochę wanilii. Masę mieszamy, po chwili zgęstnieje.
Białka w tym czasie dość dobrze się już ubiły i mieszamy je z masą z żółtek dodając po sporej łyżce i delikatnie mieszając, aby całość pozostała nadal puszysta.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy tłuszcz, ale nie jest on konieczny – i wykładamy po 3-4 łyżki przygotowanej masy, tworzymy większego naleśnika. Dodatek tłuszczu sprawi, że skórka będzie po prostu bardziej chrupiąca. Naleśniki smażymy na średniej mocy przez 3-4 minuty i przewracamy na drugą stronę. Zdejmujemy gdy ładnie się zarumienią od spodu. Powtarzamy z pozostałą masą. Z podanych składników uzyskacie około 5 większych naleśników, ale jeśli wolicie mniejsze placuszki, śmiało możecie dostosować wielkość do własnych upodobań.
Podajemy z ulubionymi składnikami – u mnie jest to gęsty jogurt grecki i posiekane orzechy dla dodatkowego efektu chrupania. Ale świetnie sprawdzą się też świeże owoce, wiórki kokosowe czy nawet odrobina cynamonu.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

Jedna odpowiedź
Wyświetlił mi się przepis na facebooku, zachęciło mnie to, że tak mało składników a przede wszystkim brak produktów mlecznych. Wyszły za pierwszym razem 🙂 ! Troszkę suche, więc konieczna jakaś opcja z śmietaną lub jogurtem.
Dziekuję za przepis !