Przepis na pyszny kanapkowy chleb | Bez mąki i glutenu

Pomysł na prosty KETO chlebek bez mąki i nabiału. Proste składnik i tylko kilka minut pracy. Do środka włóż ulubione składniki.

Przepis na pyszny kanapkowy chleb | Bez mąki i glutenu

Ilość porcji:

2

porcje
Kalorie:

574

kcal
Czas przygotowania:

10

minut
Czas pieczenia:

25

minut

Składniki

  • 2-3 różyczki brokuła

  • 3 jajka

  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego

  • 2 łyżki nasion słonecznika

  • łyżeczka suszonego czosnku

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • sól

Wskazówki


  • Rozpoczynamy od włączenia piekarnika. Ustawiamy opcję grzania góra-dól i temperaturę 180°C. Następnie potrzebujmy 2-3 różyczki brokuła, które siekamy. Nie musi być bardzo drobno. Można również użyć malaksera. Całość umieszczamy w naczyniu i dodajemy pozostałe składniki: 3 całe jajka, 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego odtłuszczonego, 2 łyżki nasion słonecznika, sól do smaku, płaską łyżeczkę suszonego czosnku oraz tyle samo proszku do pieczenia. Mieszamy łyżką, nie potrzeba miksera.  Jeśli ciasto zrobi się za gęste dodajemy trochę wody. Do ciasta można dodać inne przyprawy, które lubimy.
  • Gdy całość będzie już dobrze wymieszana przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie akurat mała keksówka. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika na około 25-30 minut. Po upieczeniu delikatnie uchylamy piekarnik na około 10minut i dopiero wyjmujemy chleb. Kroimy na pól i znów na pół. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie serek śmietankowy, pomidor, salami oraz natka. Gotowy chleb przechowujemy w lodówce. Można również upiec więcej i po pocięciu na kawałki zamrozić
  • Smacznego:)

Video do przepisu

orientacyjne MAKRO:

  • KALORIE: 574 | BIAŁKO: 48g | TŁUSZCZ: 33g | WĘGLOWODANY: 15g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g

Wypróbowałaś/eś ten przepis?

Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary

Zobacz więcej przepisów na YouTube

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *