Przepis na pyszne pieczone pączki – bez mąki i cukru! Pączki są przygotowane w piekarniku i gotowe w mniej niż godzinę a składniki których użyję możecie znaleźć w większości sklepów. Dla miłośników czekolady jest wersja ciemna a dla miłośników kokosa jasna, choć ich smak też można modyfikować.
Składniki na pączki kokosowe:
3 jajka
szczypta soli
70g wiórków kokosowych (można zastąpić np.mąką migdałową)
150g twarogu śmietankowego zmielonego/ mascarpone
30g masła
erytrytol do smaku lub inny słodzik
Polewa:
50g pasty kokosowej
30-60ml gorącej wody
1-2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Do żółtek dodajemy serek – taki jak na sernik lub mascarpone, erytrytol lub inny preferowany przez nas słodzik oraz rozpuszczone masło. Wszystko razem miksujemy za pomocą blendera. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Dodatek soli sprawi, że piana będzie bardziej sztywna. Do ubitych białek dodajemy przygotowaną wcześniej masę z żółtkami oraz wiórki kokosowe. Im drobniejsze tym lepiej. Jeśli macie takie dosyć grube dobrze byłoby je rozdrobnić przez chwilę malakserem, aby lepiej wchłonęły wilgoć. Co firma to praktycznie inne wiórki i ich wielkość. Następnie całość mieszamy. Jeśli otrzymana masa jest za gęsta można dodać trochę wody.
W kolejnym kroku wypełniany foremkę na donuty. Użyłam silkonowej, jednak wcześniej ją lekko natłuściłam olejem kokosowym, aby pączki łatwiej było wyjąć. Pieczemy około 25-30 minut w 180°C, grzanie góra – dół. Dajemy im chwilę ostygnąć i wyciągamy z formy.
Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w miseczce. Pasta kokosowa pod wpływem gorącej wody się rozpuści i jeśli całość nadaj jest za gęsta dodajemy jeszcze gorącej wody po łyżce aż otrzymamy konsystencję, jaka nas interesuje. Teraz każdego pączka zanurzamy w polewie a następnie w kawałkach migdałów. Gotowe odkładamy na bok, aby polewa się zastygła. Aby przyśpieszyć proces można je włożyć na chwilę do lodówki i gotowe.
ORIENTACYJNE MAKRO na pączki kokosowe 1 z 11 szt bez polewy:
KALORIE: 113 | BIAŁKO: 4g | TŁUSZCZ: 10g | WĘGLOWODANY: 1g | WĘGLOWODANY NETTO: g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników
Składniki na pączki czekoladowe:
4 jajka
100g masła
70g czekolady 74%
erytrytol do smaku (opcjonalnie)
2 łyżki kakao 20/22%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
50g masła
30g czekolady 74%
łyżka oleju MCT
aromat pomarańczowy
Przygotowanie:
Zaczynamy od umieszczenia w garnuszku masła oraz gorzkiej czekolady. Całość podgrzewamy, aż masa będzie płynna i odstawiamy do przestudzenia. Kolejno jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Do białek dodajemy trochę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do masy czekoladowej dodajemy gorzkie kakao, proszek do pieczenia, około 20g erytrytolu – opcjonalnie bo można pominąć lub wręcz przeciwnie dodać więcej oraz 4 żółtka. Mieszamy przez chwilę. Masa zacznie gęstnieć. Gotową przekładamy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Można także użyć innej czekolady, aby zmniejszyć jeszcze zawartość cukru.
Foremkę na donuty smarujemy olejem np. kokosowym lub masłem i wypełniamy przygotowanym ciastem. Z podanych składników wyjdzie 12 pączków. Do środka można włożyć np. kawałki malin aby zrobić smakowe pączki. Pieczemy około 25-30 minut w 180°C, grzanie góra – dół. Dajemy im chwilę ostygnąć i wyciągamy z formy.
Wszystkie składniki na polewę przekładamy do niewielkiego garnuszka. Rozpuszczamy całość i polewa jest gotowa. Można również dodać np. kilka kropel aromatu pomarańczowego. I tak jak poprzednio każdego pączka zanurzamy w polewie i obtaczamy np. w wiórkach kokosowych czy orzechach. Można również pominąć ten krok i zostawić je z samą polewą. Dajemy im chwilę odpocząć, aby polewa zastygła i gotowe. Można próbować. Życzę smacznego.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na pączki czekoladowe 1 z 12 szt bez polewy:
KALORIE: 125 | BIAŁKO: 3g | TŁUSZCZ: 11g | WĘGLOWODANY: 2,5g | WĘGLOWODANY NETTO: 2g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników