Zapraszam na pyszny obiad, czyli strogonow z indyka w wersji keto z dodatkiem makaronu, który przygotujesz z cukinii. Idealna propozycja na sycący obiad, który przygotujesz w jednym garnku.
Składniki na 2 -3 porcje:
500g piersi z indyka
300g pieczarek
2 cebule około 150g
łyżeczka musztardy dijon
3 łyżki masła klarowanego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka octu balsamicznego
100ml wody
200ml śmietanki 30%
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
łyżka natki pietruszki
ok 300g cukinii
Przygotowanie:
Zaczynamy od pocięcia cebuli na plasterki, nie musi być bardzo cienko. Kolejno kroimy piersi z indyka, może być kostka lub paski. Gotowe mięso przekładamy na większy talerzy lub miskę i doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę.
W wyższym garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła klarowanego. Gdy będzie gorące dodajemy pociętego indyka i podsmażamy, mieszając co jakiś czas, aż nie będzie już surowy. Kolejno dodajemy pociętą cebulę i całość podsmażamy około 10 minut, aż cebula zmięknie. W tym czasie przygotujemy pieczarki, krojąc je plastry. Gdy cebula stała się miękka, dodajemy grzyby. Smażymy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż stracą na objętości. Zalewamy wodą, zmniejszamy moc pod garnkiem i pod przykryciem całość gotujemy około 10 minut.
W kolejnym kroku doprawiamy łyżką pasty lub koncentratu pomidorowego, musztardą dijon, octem balsamicznym i zalewamy śmietanką. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły i pod przykryciem gotujemy około 5-10 minut, aż sos stanie się gęsty. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można również dodać pociętą natkę pietruszki.
Przechodzimy do przygotowania makaronu. Potrzebujemy większą cukinię, którą za pomocą mandoliny kroimy na cienkie paski. Cukinię obracamy, aż pozostaną nam same pestki, tych nie kroimy. Na patelni podgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przekładamy przygotowany makaron. Delikatnie podsmażamy, aż cukinia stanie miękka. Zamiast cukinii można użyć np. makaronu konjac. Gotową cukinię przekładamy na talerz, układając dosyć szeroko. Na wierzch dodajemy przygotowany strogonow z indyka i gotowe.
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku:
ORIENTACYJNE MAKRO na całą potrawę:
KALORIE: 1760 | BIAŁKO: 109g | TŁUSZCZ: 133g | WĘGLOWODANY: 40g | WĘGLOWODANY NETTO: 26g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników