Przepis na letnią szakszukę z cukinią i fetą. Przepis idealny na śniadanie na KETO/ LOW CARB.
Przepis na letnią SZAKSZUKĘ z cukinią i fetą
Ilość porcji:
1
porcjaKalorie:
503
kcalCzas przygotowania:
5
minutCzas smażenia:
10
minutSkładniki
1/2 cebuli około 50g
150g cukinii
2 średnie pomidory
1.5-2 łyżeczki tłuszczu np. smalec, olej kokosowy
zioła prowansalskie
ząbek czosnku
sól, pieprz
2 jajka
50g sera Feta
natka pietruszki
Wskazówki
- Cebulę oraz cukinię pokrój w kostkę. Pomidory natnij od góry, włóż do wyższego naczynia i zalej wrzątkiem. Pozostaw na kilkanaście sekund. Następnie zdejmij skórę z pomidorów, pokrój na ćwiartki i wyjmij gniazda nasienne. Gotowe pomidory za pomocą noża pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojoną cukinię, pomidory oraz przyprawy. Wymieszaj i podsmaż przez kilka minut, aż woda odparuje. Zrób dwa zagłębienia i wbij jajka. Przykryj pokrywką i smaż chwilę, aż białka się zetną. Odstaw patelnię na bok, posyp rozdrobnionym serem feta i natką pietruszki.
- Smacznego:)
Video do przepisu
Orientacyjne MAKRO:
- KALORIE: 503 | BIAŁKO: 27g | TŁUSZCZ: 36g | WĘGLOWODANY: 19g | WĘGLOWODANY NETTO: 14g