Przepis na letnią SZAKSZUKĘ z cukinią i fetą

Przepis na letnią szakszukę z cukinią i fetą. Przepis idealny na śniadanie na KETO/ LOW CARB.

Przepis na letnią SZAKSZUKĘ z cukinią i fetą

Ilość porcji:

1

porcja
Kalorie:

503

kcal
Czas przygotowania:

5

minut
Czas smażenia:

10

minut

Składniki

  • 1/2 cebuli około 50g

  • 150g cukinii

  • 2 średnie pomidory

  • 1.5-2 łyżeczki tłuszczu np. smalec, olej kokosowy

  • zioła prowansalskie

  • ząbek czosnku

  • sól, pieprz

  • 2 jajka

  • 50g sera Feta

  • natka pietruszki

Wskazówki

  • Cebulę oraz cukinię pokrój w kostkę. Pomidory natnij od góry, włóż do wyższego naczynia i zalej wrzątkiem. Pozostaw na kilkanaście sekund. Następnie zdejmij skórę z pomidorów, pokrój na ćwiartki i wyjmij gniazda nasienne. Gotowe pomidory za pomocą noża pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojoną cukinię, pomidory oraz przyprawy. Wymieszaj i podsmaż przez kilka minut, aż woda odparuje. Zrób dwa zagłębienia i wbij jajka. Przykryj pokrywką i smaż chwilę, aż białka się zetną. Odstaw patelnię na bok, posyp rozdrobnionym serem feta i natką pietruszki.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

Orientacyjne MAKRO:

  • KALORIE: 503 | BIAŁKO: 27g | TŁUSZCZ: 36g | WĘGLOWODANY: 19g | WĘGLOWODANY NETTO: 14g

 

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *