W dzisiejszym wpisie pokażę Ci, jak przygotować pyszne śniadanie inspirowane turecką kuchnią – jajka po turecku. To proste, szybkie i niesamowicie smaczne danie, które z pewnością ożywi Wasze poranki. Nie możesz przegapić tego przepisu! Jajka po turecku to idealne śniadanie dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej i tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego. Przygotowanie tego dania nie zajmie Wam wiele czasu, a efekt z pewnością zachwyci. Do dzieła!
Składniki:
150g jogurtu greckiego, śmietankowego lub śmietany 12%
2 jajka
ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
sól pieprz
20g masła
szczypta słodkiej papryki w proszku
szczypta kurkumy
łyżka octu jabłkowego
natka pietruszki
Przygotowanie:
Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli nie macie świeżego to dodajemy granulowany oraz łyżkę soku z cytryny. Na końcu doprawiamy mielonym pieprzem oraz solą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Na patelni rozgrzewamy masło, trochę więcej niż czubata łyżka i czekamy, aż lekko zbrązowieje. Otrzymamy palone masło, do którego dodajemy trochę mielonej słodkiej papryki oraz kurkumy. Całosć mieszamy chwilę i odstawiamy na bok.
Teraz czas na przygotowanie jajek. Do mniejszych miseczek wbijamy po jednym jajku. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy ocet oraz trochę soli. Mieszamy energicznie tworząc wir i dosyć szybko dodajemy jajka. Nie mieszamy ich już, gotujemy około 2-3 minut, tak aby białko się ścięło a żółtko nadal pozostało płynne. Gotowe wyjmujemy i przechodzimy do ułożenia wszystkiego na talerzu.
Na początku wykładamy jogurt i rozprowadzamy go całym dnie. Kolejno czas na jajka i całość polewamy palonym masłem z przyprawami. Dodatkowo na talerzu wylądowała jeszcze pocięta natka, ale można tutaj użyć szczypiorku czy koperku.
Smacznego:)
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 481 BIAŁKO: 19g | TŁUSZCZ: 41g | WĘGLOWODANY: 10g | WĘGLOWODANY NETTO: 9g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników