
Ta oryginalna propozycja łączy w sobie ulubione składniki sushi, ale podane są one w sposób zupełnie inny – w postaci miseczki z warzywami, ryżem kalafiorowym, łososiem i innymi ulubionymi dodatkami. Ta prosta, ale efektowna prezentacja sprawia, że miseczka a’la sushi jest nie tylko pyszna, ale i ładnie się prezentuje. To idealny pomysł na szybki lunch w pracy lub spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki:
150g kalafiora
150g łososia
2 łyżki masła klarowanego
100g ogórka
50g papryki
1/2 awokado
100g śmietany 18% lub jogurtu greckiego
1-2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka nasion czarnego sezamu
łyżeczka suszonego czosnku
sól
Przygotowanie:
Do malaksera przekładamy kalafior. Rozdrabniamy go na tzw. ryż z kalafiora. Uważamy, aby nie był za drobno zmielony. Można również użyć już gotowego, który jest dostępny w sklepach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i na gorący tłuszcz przekładamy rozdrobnionego kalafiora. Podsmażamy go przez 2-3 minuty, mieszając co jakiś czas. Doprawiamy czosnkiem granulowanym oraz solą, dolewamy wodę i pod przykryciem dusimy go kilka minut, można przemieszać co jakiś czas. Posypujemy go łyżeczką czarnych nasion sezamu i smażymy jeszcze chwilę, aby pozbyć się ewentualnej wody, po czym odstawiamy do przestudzenia.
Z kawałka łososia odkrajamy skórę , a następnie kroimy go w większą kostkę. Zamiast łososia można użyć np. krewetek. Pokrojonego łososia doprawiamy solą oraz mielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy rybę przez kilka minut. Gdy będzie gotowa odstawiamy na bok do przestudzenia. Również możecie zamiast świeżego łososia użyć łososia wędzonego, wtedy wystarczy go tylko rozdrobnić i dodać na późniejszym etapie na talerz.
Dalej kroimy w kostkę warzywa- ogórka oraz paprykę. Jedno dojrzałe awokado kroimy, będziemy potrzebować tylko jedną połowę, którą również kroimy w kostkę. Pod koniec skrapiamy je sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki mamy już gotowe, więc przekładamy na talerz. Na początku kalafior z sezamem, rozprowadzamy go po całym dnie talerza, kolejno dodajemy pozostałe składniki, łososia, ogórek , awokado oraz paprykę. Pod koniec możemy jeszcze udekorować talerz pociętymi plasterkami ogórka.
Sos robimy ze śmietany oraz 1-2 łyżek sosu sojowego. Mieszamy i gotowym sosem polewamy sałatkę. Na końcu możemy jeszcze posypać nasionami sezamu i gotowe.
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na całość:
KALORIE: 947 | BIAŁKO: 40g | TŁUSZCZ: 77g | WĘGLOWODANY: 27g | WĘGLOWODANY NETTO: 19g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników