KETO miseczka a’la sushi. Poznaj przepis na pyszny obiad

keto sushi

Ta oryginalna propozycja łączy w sobie ulubione składniki sushi, ale podane są one w sposób zupełnie inny – w postaci miseczki z warzywami, ryżem kalafiorowym, łososiem i innymi ulubionymi dodatkami. Ta prosta, ale efektowna prezentacja sprawia, że miseczka a’la sushi jest nie tylko pyszna, ale i ładnie się prezentuje. To idealny pomysł na szybki lunch w pracy lub spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:

150g kalafiora

150g łososia

2 łyżki masła klarowanego

100g ogórka

50g papryki

1/2 awokado

100g śmietany 18% lub jogurtu greckiego

1-2 łyżki sosu sojowego

łyżeczka nasion czarnego sezamu

łyżeczka suszonego czosnku

sól

Przygotowanie:

Do malaksera przekładamy kalafior. Rozdrabniamy go na tzw. ryż z kalafiora. Uważamy, aby nie był za drobno zmielony. Można również użyć już gotowego, który jest dostępny w sklepach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i na gorący tłuszcz przekładamy rozdrobnionego kalafiora. Podsmażamy go przez 2-3 minuty, mieszając co jakiś czas. Doprawiamy czosnkiem granulowanym oraz solą, dolewamy wodę i pod przykryciem dusimy go kilka minut, można przemieszać co jakiś czas. Posypujemy go łyżeczką czarnych nasion sezamu i smażymy jeszcze chwilę, aby pozbyć się ewentualnej wody, po czym odstawiamy do przestudzenia.

Z kawałka łososia odkrajamy skórę , a następnie kroimy go w większą kostkę. Zamiast łososia można użyć np. krewetek. Pokrojonego łososia doprawiamy solą oraz mielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy rybę przez kilka minut. Gdy będzie gotowa odstawiamy na bok do przestudzenia. Również możecie zamiast świeżego łososia użyć łososia wędzonego, wtedy wystarczy go tylko rozdrobnić i dodać na późniejszym etapie na talerz.

Dalej kroimy w kostkę warzywa- ogórka oraz paprykę. Jedno dojrzałe awokado kroimy, będziemy potrzebować tylko jedną połowę, którą również kroimy w kostkę. Pod koniec skrapiamy je sokiem z cytryny.

Wszystkie składniki mamy już gotowe, więc przekładamy na talerz. Na początku kalafior z sezamem, rozprowadzamy go po całym dnie talerza, kolejno dodajemy pozostałe składniki, łososia, ogórek , awokado oraz paprykę. Pod koniec możemy jeszcze udekorować talerz pociętymi plasterkami ogórka.

Sos robimy ze śmietany oraz 1-2 łyżek sosu sojowego. Mieszamy i gotowym sosem polewamy sałatkę. Na końcu możemy jeszcze posypać nasionami sezamu i gotowe.

Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO na całość:

KALORIE: 947 | BIAŁKO: 40g | TŁUSZCZ: 77g | WĘGLOWODANY: 27g | WĘGLOWODANY NETTO: 19g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *