Szybkie i proste danie, które możesz przygotować na śniadanie, obiad lub na spotkanie ze znajomymi. Rolada naleśnikowa z warzywami może mieć różne smaki, w zależności od dodatków których użyjecie. Uzupełnieniem do rolady jest sos czosnkowy. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
ROLADA NALEŚNIKOWA z warzywami
Ilość porcji:
15
porcjiCzas:
35
minutesKalorie:
1532
kcalSkładniki
1/2 cukinii
2 małe papryki
6 białek jajek
szczypta soli
6 żółtek plus 150g twarogu
2 garści szpinaku
kulka mozzarelli/ ser feta
Sos czosnkowy:
150g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
łyżka delikatnej w smaku oliwy
Wskazówki
- Połowę średniej cukinii oraz dwie małe papryki ścieramy na plasterki.
- Do misy miksera dodajemy 6 białek z jajek oraz szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę.
- Do 6 żółtek dodajemy 150g tłustego twarogu i miksujemy na jednolitą masę. Następnie przelewamy ją do białek i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze jest papier posmarować wcześniej tłuszczem, aby łatwiej było później zwijać roladę.
- Kolejno układamy przygotowane warzywa: cukinię, paprykę oraz 2 garści szpinaku. Na końcu układamy pokrojoną kulkę mozzarelli lub ser feta. Pieczemy około 20-25 minut w 180°C. Jeszcze gorącą roladę zwijamy. Pozostawiamy ją na około 5 minut. Roladę kroimy jeszcze ciepłą.
- Do przygotowania sosu potrzebujemy: 150g jogurtu greckiego, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz oraz łyżkę delikatnej w smaku oliwy z oliwek. Mieszamy i sos jest gotowy.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- MAKRO NA ROLADĘ Z SOSEM: KALORIE: 1532 | BIAŁKO: 115g | TŁUSZCZ: 108g | WĘGLOWODANY: 28g | WĘGLOWODANY NETTO: 23g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie