KETO ROLADA NALEŚNIKOWA z warzywami

Szybkie i proste danie, które możesz przygotować na śniadanie, obiad lub na spotkanie ze znajomymi. Rolada naleśnikowa z warzywami może mieć różne smaki, w zależności od dodatków których użyjecie. Uzupełnieniem do rolady jest sos czosnkowy. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

ROLADA NALEŚNIKOWA z warzywami

Ilość porcji:

15

porcji
Czas:

35

minutes
Kalorie:

1532

kcal

Składniki

  • 1/2 cukinii

  • 2 małe papryki

  • 6 białek jajek

  • szczypta soli

  • 6 żółtek plus 150g twarogu

  • 2 garści szpinaku

  • kulka mozzarelli/ ser feta

  • Sos czosnkowy:

  • 150g jogurtu greckiego

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka soku z cytryny

  • sól, pieprz

  • łyżka delikatnej w smaku oliwy

Wskazówki

  • Połowę średniej cukinii oraz dwie małe papryki ścieramy na plasterki.
  • Do misy miksera dodajemy 6 białek z jajek oraz szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę.
  • Do 6 żółtek dodajemy 150g tłustego twarogu i miksujemy na jednolitą masę. Następnie przelewamy ją do białek i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze jest papier posmarować wcześniej tłuszczem, aby łatwiej było później zwijać roladę.
  • Kolejno układamy przygotowane warzywa: cukinię, paprykę oraz 2 garści szpinaku. Na końcu układamy pokrojoną kulkę mozzarelli lub ser feta. Pieczemy około 20-25 minut w 180°C. Jeszcze gorącą roladę zwijamy. Pozostawiamy ją na około 5 minut. Roladę kroimy jeszcze ciepłą.
  • Do przygotowania sosu potrzebujemy: 150g jogurtu greckiego, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz oraz łyżkę delikatnej w smaku oliwy z oliwek. Mieszamy i sos jest gotowy.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO:

  • MAKRO NA ROLADĘ Z SOSEM: KALORIE: 1532 | BIAŁKO: 115g | TŁUSZCZ: 108g | WĘGLOWODANY: 28g | WĘGLOWODANY NETTO: 23g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

 

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *