KETO ROLADA NALEŚNIKOWA z warzywami

Szybkie i proste danie, które możesz przygotować na śniadanie, obiad lub na spotkanie ze znajomymi. Rolada naleśnikowa z warzywami może mieć różne smaki, w zależności od dodatków których użyjecie. Uzupełnieniem do rolady jest sos czosnkowy. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

ROLADA NALEŚNIKOWA z warzywami

Ilość porcji:

15

porcji
Czas:

35

minutes
Kalorie:

1532

kcal

Składniki

  • 1/2 cukinii

  • 2 małe papryki

  • 6 białek jajek

  • szczypta soli

  • 6 żółtek plus 150g twarogu

  • 2 garści szpinaku

  • kulka mozzarelli/ ser feta

  • Sos czosnkowy:

  • 150g jogurtu greckiego

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka soku z cytryny

  • sól, pieprz

  • łyżka delikatnej w smaku oliwy

Wskazówki

  • Połowę średniej cukinii oraz dwie małe papryki ścieramy na plasterki.
  • Do misy miksera dodajemy 6 białek z jajek oraz szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę.
  • Do 6 żółtek dodajemy 150g tłustego twarogu i miksujemy na jednolitą masę. Następnie przelewamy ją do białek i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze jest papier posmarować wcześniej tłuszczem, aby łatwiej było później zwijać roladę.
  • Kolejno układamy przygotowane warzywa: cukinię, paprykę oraz 2 garści szpinaku. Na końcu układamy pokrojoną kulkę mozzarelli lub ser feta. Pieczemy około 20-25 minut w 180°C. Jeszcze gorącą roladę zwijamy. Pozostawiamy ją na około 5 minut. Roladę kroimy jeszcze ciepłą.
  • Do przygotowania sosu potrzebujemy: 150g jogurtu greckiego, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz oraz łyżkę delikatnej w smaku oliwy z oliwek. Mieszamy i sos jest gotowy.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO:

  • MAKRO NA ROLADĘ Z SOSEM: KALORIE: 1532 | BIAŁKO: 115g | TŁUSZCZ: 108g | WĘGLOWODANY: 28g | WĘGLOWODANY NETTO: 23g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *