Kremowa zupa pomidorowa przygotowana z pieczonych pomidorów z dodatkiem aromatycznej bazylii.
KETO zupa z pieczonych pomidorów
Ilość porcji:
3
porcjeKalorie:
220
kcalCzas przygotowania:
10
minutCzas pieczenia:
30
minutSkładniki na 3 porcje:
600g pomidorów
4 łyżki oliwy z oliwek
kilka ząbków czosnku
1 cebula
300ml rosołu
garść liści bazylii
sól, pieprz
50ml śmietanki 30%
opcjonalnie nasiona dyni, słonecznika
Wskazówki
- Pomidory kroimy na ćwiartki. Umieszczamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy czosnek, pokrojoną jedną cebulę i polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 30 minut.
- Gorące przekładamy do garnka, dodajemy rosół, liście bazylii, sól oraz pieprz. Za pomocą blendera miksujemy. Dolewamy śmietankę i mieszamy. Podajemy posypane nasionami.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO na 1 porcję:
- KALORIE: 220 | BIAŁKO: 2.5g | TŁUSZCZ: 19g | WĘGLOWODANY: 11g | WĘGLOWODANY NETTO: 8g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube