Przygotuj pyszną serową pizzę. Jej spód to zaledwie 3 proste składniki. Dodaj na górę ulubione dodatki i stwórz pyszny obiad. Taka pizza jest idealna dla osób na diecie Keto bądź Low Carb.
Składniki:
100g sera tartego Grana Padano lub Parmezanu/ tartego Cheddara
2 jajka
łyżeczka ziół prowansalskich
4 łyżki passaty pomidorowej
20g salami
10g papryki czerwonej
10g cebuli
30g tartego sera mozzarella
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
Przygotowanie:
Tarty ser Grana Padano, jajko i zioła prowansalskie łączymy ze sobą, wystarczy wszystko wymieszać łyżką. Pizzę przygotujemy w airfryerze ale można również w piekarniku. Rozprowadzamy ciasto na papierze do pieczenia, wyrównujemy i tworzymy dowolny kształt. Pieczemy w temp 180 stopni C przez około 15 minut, w piekarniku zwiększamy czas do około 20 minut, aż wierzch zacznie się lekko rumienić.
Teraz czas na dodatki – u mnie klasycznie jest to passata pomidorowa około 4 łyżek, plasterki salami, trochę cebuli, papryki oraz tarty ser mozzarella. Gdy wszystko ułożymy na pizzy ponownie wstawiamy ją do airfryera na około 5 minut, aż ser się podpiecze na górze. Upieczoną dekorujemy kawałkami bazylii, polewamy oliwą z oliwek lub olejem lnianym i kroimy. Ciasto jest w miarę sztywne i bez problemu można trzymać kawałek w jednej dłoni.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 938 | BIAŁKO: 59g | TŁUSZCZ: 75g | WĘGLOWODANY: 5g | WĘGLOWODANY NETTO: 4g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników