Pomysł na proste danie z 3 składników, przygotuj KETO PUDDING JAJECZNY

keto pudding jajeczny

Zapraszam na bardzo smaczny przepis, gdzie pokażę Wam jak można wykorzystać białka jajek. Pyszne danie, które uwielbiają nie tylko dorośli, ale również dzieci – czasami nazywane “budyniem”. Jest to przepis podstawowy, dodaj swoje ulubione dodatki.

Składniki:

1 jajko

2 białka

100ml mleczka kokosowego

kakao opcjonalnie

Przygotowanie:

Na początku potrzebujemy 1 całe jajko, które rozdzielamy na białko i żółtko. Do miseczki z białkiem dodajemy jeszcze 2 białka, które pozostały nam z poprzednich potraw lub mieliśmy je zamrożone. Przekładamy całość do niewielkiego garnuszka i wlewamy 100ml mleczka kokosowego. Zasada jest taka – ile ml białek tyle ml płynu.

Całość zaczynamy podgrzewać na niewielkiej mocy mieszając, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żółtko i dalej mieszamy podgrzewając. Jeśli dodacie więcej żółtek danie to będzie miało jajeczny posmak. Gdy masa będzie gęsta przekładamy do miseczki, posypujemy np. kakao i po chwili jak lekko przestygnie można już jeść.

Danie to smakuje bardzo dobrze zarówno na zimno jak i na ciepło. Nie potrzeba już dodawać cukru czy słodzików, słodki posmak nadaje mleczko kokosowe. Wg uznania można tutaj dołożyć ulubione dodatki.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 317 | BIAŁKO: 17g | TŁUSZCZ: 26g | WĘGLOWODANY: 3.5g | WĘGLOWODANY NETTO: 3.5g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *