Zapraszam na bardzo smaczny przepis, gdzie pokażę Wam jak można wykorzystać białka jajek. Pyszne danie, które uwielbiają nie tylko dorośli, ale również dzieci – czasami nazywane “budyniem”. Jest to przepis podstawowy, dodaj swoje ulubione dodatki.
Składniki:
1 jajko
2 białka
100ml mleczka kokosowego
kakao opcjonalnie
Przygotowanie:
Na początku potrzebujemy 1 całe jajko, które rozdzielamy na białko i żółtko. Do miseczki z białkiem dodajemy jeszcze 2 białka, które pozostały nam z poprzednich potraw lub mieliśmy je zamrożone. Przekładamy całość do niewielkiego garnuszka i wlewamy 100ml mleczka kokosowego. Zasada jest taka – ile ml białek tyle ml płynu.
Całość zaczynamy podgrzewać na niewielkiej mocy mieszając, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żółtko i dalej mieszamy podgrzewając. Jeśli dodacie więcej żółtek danie to będzie miało jajeczny posmak. Gdy masa będzie gęsta przekładamy do miseczki, posypujemy np. kakao i po chwili jak lekko przestygnie można już jeść.
Danie to smakuje bardzo dobrze zarówno na zimno jak i na ciepło. Nie potrzeba już dodawać cukru czy słodzików, słodki posmak nadaje mleczko kokosowe. Wg uznania można tutaj dołożyć ulubione dodatki.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 317 | BIAŁKO: 17g | TŁUSZCZ: 26g | WĘGLOWODANY: 3.5g | WĘGLOWODANY NETTO: 3.5g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników