

Zrób ze mną pyszny, kremowy keto chia pudding, który swoim wyglądem przypomina budyń. Bardzo prosty w wykonaniu, z kilku prostych składników. Na górze chrupiąca polewa czekoladowa z dodatkiem orzechów.
Składniki:
30g nasion chia
100g jogurtu greckiego
2 łyżki gorzkiego kakao
150ml mleczka kokosowego
kostka gorzkiej czekolady/ lub bez cukru
10g oleju kokosowego
Przygotowanie:
Wszystko przygotujemy w kielichu blendera – wsypujemy do niego nasiona chia, dodajemy jogurt grecki, kakao oraz mleczko kokosowe. Opcjonalnie można dodać erytrytol w pudrze, jesli wolicie słodsze smaki. Całość wystarczy zmiksować przez około 30 sekund. Nie widać już w niej całych nasion, a całość jest kremowa. Przelewamy do miseczki lub pucharka i chowamy do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przygotujemy szybką polewę czekoladową, do której użyjemy trochę czekolady bez cukru lub gorzkiej oraz olej kokosowy. Podgrzewamy przez chwilę i płynną, chłodną polewą wylewamy na nasz deser. Wyrównujemy wierzch i chowamy na kilka minut do lodówki. Olej kokosowy sprawi, że polewa zastygnie i będzie później chrupka. Posypujemy dla dekoracji orzechami.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 683 | BIAŁKO: 20g | TŁUSZCZ: 60g | WĘGLOWODANY: 12g | WĘGLOWODANY NETTO: 6g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników