Dyniowa wersja popularnych keto leniwych. Gotowe zaledwie w kwadrans. Świetnie smakują polane masłem z cynamonem.
Składniki:
150g tłustego twarogu
80g puree z dyni
1 jajko
20g mąki kokosowej
20g mąki migdałowej
15g babki jajowatej
sól
25g masła
cynamon
Przygotowanie:
W większej miseczce będziemy łączyć wszystkie składniki – tłusty twaróg, jajko, puree z dynii, które wcześniej już przygotowałam ale można także kupić już gotowe, dodajemy trochę soli oraz wszystkie sypkie składniki: mąkę kokosową, migdałową oraz łyżkę babki jajowatej. Teraz wystarczy tylko wymieszać składniki przez chwilę. Jeśli Wasz ser był bardziej wodnisty można dodać jeszcze trochę maki kokosowej albo migdałowej aby wchłonęły nadmiar płynu. Deskę podsypujemy lekko mąką migdałową i z przygotowanego ciasta rolujemy wałeczki ciasta, nie muszą być cienkie. W kolejnym przy pomocy noża kroimy ciasto, na kawałki. Gdy wszystko mamy już gotowe pozostało nam już tylko ugotowane naszych leniwych.
Przekładamy je porcjami do garnka z wrzącą wodą i gotujemy na średniej mocy, aż wypłyną. Trzymamy jeszcze około minuty i wyjmujemy.
Na końcu przygotujemy masło, którym polejemy kluski. Na patelni rozgrzewamy sporą łyżkę masła i dodajemy cynamon. Mieszamy przez chwilę i gorącym polewamy leniwe. Smacznego:)
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na całość:
KALORIE: 756 | BIAŁKO: 39g | TŁUSZCZ: 53g | WĘGLOWODANY: 21g | WĘGLOWODANY NETTO: 2g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników