Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że tradycyjna Nutella zawiera sporo cukru i innych niezdrowych składników. Dlatego postanowiłam stworzyć własną, naturalną wersję tego kultowego kremu, która zaspokoi Waszą ochotę na coś słodkiego, jednocześnie dbając o Wasze zdrowie. Do przygotowania tego przepisu będziemy potrzebować kilku prostych składników: orzechów, czekolady czy śmietanki. Chwila pracy i krem mamy gotowy.
Składniki:
100g orzechów laskowych prażonych
50g czekolady 74%
50ml śmietanki 30%
10g masła
sól
słodzik opcjonalnie
Przygotowanie:
Do malaksera przekładamy uprażone orzechy laskowe i pulsacyjnie miksujemy, aż otrzymamy krem z orzechów, co zajmie około 4-5 minut. Odstawiamy je na bok i w mniejszym garnuszku łączymy gorzką czekoladę ze śmietanką i kawałkiem masła. Całość podgrzewamy tylko do połączenia składników, masa będzie lekko płynna. Dodajemy do niej pastę z orzechów a następnie sól do smaku, słodzik jest opcjonalny. Teraz wystarczy tylko dobrze wymieszać wszystko i nasz krem czekoladowy jest już gotowy. Możemy go zjeść do razu lub przełożyć do pojemnika i schować do lodówki na później. Wytrzyma w chłodnej temperaturze do 4-5 dni. Pod wpływem temperatury stężeje. Jeśli chcecie by znów był bardziej płynny, należy go wyjąć chwilę wcześniej przed jedzeniem lub położyć np. na ciepłym naleśniku.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 1208 | BIAŁKO: 21g | TŁUSZCZ: 112g | WĘGLOWODANY: 23g | WĘGLOWODANY NETTO: 13g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników