

Zapraszam na przepis na keto pizzę. Cała ma tylko 500kcal, więc nic nie stoi na przeszkodzie aby zjeść ją całą. Przygotujesz ją bez żadnej mąki.
Składniki:
2 białka jajka
1 jajko
50g serka mascarpone lub serka śmietankowego
sól
łyżeczka ziół prowansalskich
60g sosu pomidorowego
30g sera tartego mozzarella
20g salami
20g zielonych oliwek
Przygotowanie:
Zaczynamy od włączenia piekarnika i nagrzania go do 180°C, opcja grzania góra-dół. W tym czasie do misy miksera dodajemy 3 białka jajek i odrobinę soli. Ubijamy przez kilka minut aż otrzymamy puszystą pianę. Dalej wykorzystamy jedno żółtko, dodajemy do niego trochę ziół prowansalskich oraz czubatą łyżkę serka mascarpone lub serka śmietankowego naturalnego. Po wymieszaniu otrzymamy lejącą masę. Nie wykorzystuję więcej żółtek, gdyż wtedy pizza będzie miała jajeczny posmak. Obie masy łączymy i delikatnie mieszamy przez chwilę. W ten sposób nasz spód do pizzy mamy już gotowy.
Przekładamy całą masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i tworzymy kształt pizzy. Pieczemy przez około 10 minut aż boki zaczną się lekko przypiekać. Będzie to znak, że czas na dodatki. Smarujemy naszą pizzę sosem pomidorowym, wystarczą około 3 łyżki, które rozprowadzamy w miarę równomiernie. Dalej potrzebujemy tarty ser np. mozzarellę, wybraną wędlinę, trochę oliwek i całość ponownie posypujemy tartym serem. Każdy może dać tutaj swoje ulubione dodatki. Teraz wystarczy tylko ponownie zapiec pizzę przez około 5-8 minut i nasz posiłek jest gotowy.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 495 | BIAŁKO: 32g | TŁUSZCZ: 37g | WĘGLOWODANY: 8g | WĘGLOWODANY NETTO: 5g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników