Dzisiaj prosty przepis na pyszne i sycące śniadanie – zrobimy omlet z chrupiącą skórką i warzywami. Jego przygotowanie zajmie tylko chwilę.
Więcej pysznych przepisów na śniadania na słono lub słodko znajdziesz w moich ebookach – “Przepisy na śniadania keto i low carb”.
Składniki:
3 jajka
50g sera cheddar
60g sera sałatkowo- kanapkowego tłustego lub fety
30g papryki
30g pomidora
1/2 awokado
sałata
przyprawy
Przygotowanie:
Całe danie przygotujemy na większej patelni. Rozgrzewamy ją i na dno wysypujemy tarty ser np. cheddar. Po chwili pod wpływem temperatury się rozpuści i jest to czas, aby wbić 3 jajka. Białka powinno pokryć mniej więcej całe dno. Na średniej mocy smażymy tak długo, aż białka się zetną co zajmie około 3-4 minut. Kolejno układamy dodatki tylko na jednej połówce omleta – są to kawałki czerwonej papryki, porwana sałata np. lodowa, kawałki słonego sera, kilka plastrów pomidorów oraz awokado. Na końcu całość posypujemy do smaku solą oraz pieprzem. Po chwili składamy omlet na pół i przekładamy na talerz.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 760 | BIAŁKO: 46g | TŁUSZCZ: 59g | WĘGLOWODANY:14g | WĘGLOWODANY NETTO: 10g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników