Bardzo proste w przygotowaniu keto dyniowe muffinki w wersji jesiennej. Wilgotne w środku z nutką cynamonu i chrupiącymi orzechami włoskimi. Każda muffinka to 0g węglowodanów netto, więc przepis idealnie sprawdzi się dla osób na diecie keto, low carb lub tych, którzy ograniczają cukier.
Składniki:
200g puree z dyni
60g mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
50g jogurtu greckiego
3 jajka
50g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki erytrolu (lub innego słodzika)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszamy w jednym naczyniu. Będzie nam potrzebne puree z dyni, które wcześniej należy przygotować. Następne dodajemy jajka, mąkę kokosową, można również zmielić drobno wiórki kokosowe, jogurt grecki lub śmietanę 18% (w wersji bezmlecznej mleka kokosowego), proszek do pieczenia, erytrytol do smaku, ale dodajemy go nie za dużo gdyż mąką kokosowa nadaje już słodki posmak i na końcu trochę cynamonu. Całość mieszamy za pomocą łyżki, nie potrzeba miksera. Dodajemy jeszcze posiekane orzechy włoskie i po raz ostatni mieszamy. Jeśli Wasza mąką kokosowa bardzo chłonie płyn należy dodać więcej jogurtu lub trochę wody.
Masę dzielimy równo pomiędzy foremki i tak przygotowane wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut, temperatura 180 stopni C, grzanie góra-dół. Po przestudzeniu wyjmujemy z foremek.
Zobacz wykonanie tego przepisu na keto dyniowe muffinki krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na 1 z 7 muffinek:
KALORIE: 131 | BIAŁKO: 7g | TŁUSZCZ: 8.5g | WĘGLOWODANY: 5g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników
Jedna odpowiedź
Super chleb.
Czekam na inne pomysly, jestem na keto od 4 miesięcy więc czekam na inne pomysłowe przepisy na małą ilość węglowodanów.
Grażyna