Pyszny obiad, który przygotujemy w jednym naczyniu. Wołowina z dodatkiem warzyw i ryżu z makaronu konjac. Danie idealne na jesienne dni. Możesz także wykorzystać tą potrawę jako danie do lunchboxu.
Składniki:
150g mielonego mięsa wołowego
1 ząbek czosnku
cebula
80g papryki
50g fasoli szparagowej zielonej
30g masła klarowanego
3 łyżki octu balsamicznego lub sosu sojowego
2 łyżki pociętej cebuli dymki
opakowanie ryżu z makaronu konjac
2 jajka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od składników – będzie nam potrzebny ząbek czosnku, niewielka cebula oraz kawałek papryki. Wszystko drobno kroimy. Na większej patelni lub w garnku z grubszym dnem rozpuszczamy tłuszcz np. masło klarowane i podsmażamy przez chwilę cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mielone mięso wołowe. Podsmażamy rozdrabniając aż przestanie być surowe.
Kolejno na patelni ląduje papryka oraz trochę zielonej fasolki szparagowej w wersji mrożonej. Podsmażamy dalej przez około 4-5 minut i teraz czas na dodanie octu balsamicznego lub sosu sojowego, dzięki czemu danie będzie miało bardzo fajny posmak. Dokładamy również całe opakowanie tzw. ryżu który jest przygotowany z makaronu konjac Mieszamy wszystko i robimy miejsce na patelni, gdzie wbijamy 2 całe jajka. Podsmażamy je, aż powstanie jajecznica. Można także wszystko razem wymieszać, ale wolę jak kawałki jajek są w większych kawałkach. Na końcu dodajemy jeszcze trochę pociętej cebuli dymki, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Po wymieszaniu, danie jest gotowe. Z podanych składników wychodzi 1 lub 2 porcje. Danie jest kolorowe, w sam raz na obecne jesienne klimaty.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 876 | BIAŁKO: 45g | TŁUSZCZ: 69g | WĘGLOWODANY: 18g | WĘGLOWODANY NETTO: 7g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników