

Proste w wykonaniu i pyszne keto jogurtowe muffinki z dodatkiem borówek i białej czekolady. Zrobisz je bardzo prosto a jedna taka muffinka ma około 100 kalorii.
Składniki:
2 jajka
60 jogurtu greckiego lub śmietany 12%
10g odżywki białkowej o smaku np. waniliowym
1 łyżka oleju mct lub rozpuszczonego oleju kokosowego/ masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wanilia
1-2 łyżki erytrytolu
20g borówek
10g białej czekolady bez dodatku cukru
Przygotowanie:
Ciasto z którego upieczemy te muffinki przygotujemy w jednym naczyniu. Umieszczamy w nim dwa jajka, jogurt grecki, ale można również zastąpić śmietaną 12%, dodajemy trochę odzywki białkowej – u mnie waniliowa, błonnik bambusowy, łyżkę oleju mct, ale może być także rozpuszczony olej kokosowy lub masło, trochę proszku do pieczenia, wanilię i na końcu dodajemy wybrany słodzik np. erytrytol. U mnie jest to jedna łyżka, gdyż słodki smak uzyskamy już poprzez dodaną wcześniej odżywkę białkową. Po wymieszaniu uzyskamy lejące ciasto.
Teraz wystarczy je tylko przelać do foremek. Układamy na górze owoce oraz pokruszoną białą czekoladę bez dodatku cukru. Zamiast borówek możecie dodać maliny czy pokrojone truskawki. Muffinki pieczemy w 180 stopniach C, opcja grzania góra-dół przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy je z formy i studzimy.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/4 muffinek:
KALORIE: 104 | BIAŁKO: 4g | TŁUSZCZ: 7g | WĘGLOWODANY: 4g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników