KETO cynamonowiec, czyli pyszne ciasto bez mąki i cukru

keto cynamonowiec

Zapraszam Was na pyszne ciasto keto cynamonowiec, które zrobimy bez białej mąki. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilka składników i chwilę pracy.

Składniki:

300g twarogu sernikowego np. z Wielunia (ser typu cream cheese)

4 jajka

erytrytol

100g tłustego twarogu

spora łyżeczka cynamonu

łyżeczka kakao

aromat waniliowy

proszek do pieczenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania cynamonowego nadzienia. Do większego naczynia przekładamy twaróg sernikowy, może być z wiaderka, jedno jajko, łyżkę erytrytolu lub innego preferowanego przez Was słodzika, sporą łyżeczkę cynamonu oraz kakao. Całość miksujemy za pomocą blendera żyrafy, aż masa będzie gładka. Przelewamy ją na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy nadając kształt prostokąta. Gdy będzie już gotowe wkładamy do lodówki a w tym czasie przygotujemy ciasto.

W miseczce umieszczamy tłusty twaróg, dodajemy 3 żółtka, białek nie wyrzucamy, następnie trochę proszku do pieczenia, aromatu waniliowego oraz łyżka erytyrtolu, może być więcej lub mnie w zależności jak słodkie ciasta lubicie. Miksujemy przez chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Do trzech białek jajek dodajemy trochę soli i ubijamy je na puszystą pianę. Dodajemy je partiami do masy z żółtkami i mieszamy delikatnie. Otrzymane ciasto będzie puszyste, przelewamy je na schłodzoną masę serową. Rozprowadzamy dokładnie, aby pokryła poprzednią warstwę. Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika, opcja grzania góra dół na około 25 minut, aż ciasto na górze będzie miało złoty kolor. Jeszcze ciepłe będziemy kroić.

Za pomocą miarki odmierzamy w miarę równe kawałki. Moje ciasto ma szerokość około 25 cm, więc każdy pas ciasta będzie po około 5 cm. Zaznaczamy dokładnie z obu stron, przykładamy deskę do krojenia i kroimy ciasto. Powstanie 5 długich pasków. Teraz ciasto musimy przewrócić na drugą stronę. Aby ułatwić sobie ten krok nakrywamy ciasto drugim arkuszem papieru do pieczenia i przykładamy większą deskę do krojenia, przewracamy na drugą stronę i ściągamy poprzedni papier. Teraz pozostało nam zwinięcie w rulon każdego paska ciasta. Następny pasek przykładamy w miejscu, gdzie poprzedni się skończył.  Gotowe ciasto owijamy szerszą wstążką, aby nabrało kształtu, w przeciwnym wypadku nie będzie wyglądało tak efektowanie. Chowamy je do lodówki na około 1-2 godziny. 

Schłodzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą z masłem. Możemy zrobić różne wzorki. Gdy polewa zastygnie ciasto jest gotowe.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 1078 | BIAŁKO: 64g | TŁUSZCZ: 80g | WĘGLOWODANY: 23g | WĘGLOWODANY NETTO: 23g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *