Kremowy, delikatny w smaku deser o smaku Kinder Bueno. Bez dodatku cukru, idealny na diecie KETO lub LOW CARB. Schowany pod czekoladową polewą z dodatkiem orzechów.
Składniki:
150g jogurtu greckiego lub śmietany 18%
20g masła orzechowego
2 białka jajka
wanilia
erytrytol wg uznania masło do wysmarowania foremki
15g gorzkiej czekolady + 10g masła
orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszamy w jednym naczyniu, będzie nam potrzebny jogurt grecki lub śmietana 18%, trochę masła orzechowego z dowolnych orzechów, białka jajka, aromat waniliowy i erytrytol – jego ilość zależy jak słodkie desery lubicie. Całość wystarczy tylko zmiksować przez chwilę. Nie dodaję żółtek, gdyż chcę aby deser nie miał posmaku jajek.
Formę do zapiekania o średnicy 12cm smaruję masłem i wylewam przygotowaną masę. Piekę w airfryer przez około 20 minut w 180 stopniach C. Gotowy deser odstawiam do przestudzenia a w tym czasie przygotujemy polewę czekoladą.
Rozdrobnioną gorzką czekoladę łączę z łyżką masła i podgrzewam, aż się połączą. Po chwili ciepłą polewę wylewam na nasze kinder bueno i wyrównuję wierzch. Posypuję orzechami i odstawiam, na chwilę do lodówki aż całość się dobrze zsiądzie.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 480 | BIAŁKO: 18g | TŁUSZCZ: 38g | WĘGLOWODANY: 14g | WĘGLOWODANY NETTO: 12g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników