

Tylko kilka składników jest potrzebnych do przygotowania tego pysznego śniadania – keto śniadaniowa tortilla. Pod chrupiącą skórką kryje się jajecznica z dodatkiem boczku i cebuli dymki.
Składniki:
15g wędzonego boczku
3 jajka
sól
15g cebuli dymki
60g ser gouda w plastrach
Przygotowanie:
Na patelnię wykładamy pocięty boczku i podsmażamy do ulubionego poziomu chrupkości. Następnie wbijamy jajka, doprawiamy solą do smaku i dodajemy cebulę dymkę. Jajecznicę smażymy przez chwilę, pozostawiamy ją jednak nie do końca ściętą. Odstawiamy na bok i na drugiej większej patelni układamy 4 plastry sera – powinny nachodzić na siebie. Gdy ser lekko się rozpuści wykładamy przygotowaną przed chwilą jajecznicę na środek. Zawijamy brzegi ciągnącego się sera, tak aby przykryć jajka. W międzyczasie całości nadajemy kształt, może być to prostokąt. Smażymy przez około 2-3 minuty, aż ser od spodu się przypiecze. Gdy poziom jego wysmażenia nam odpowiada przewracamy na drugą stronę. Trzymamy przez kolejne 3-4 minuty na średniej mocy aż ser się przypiecze na drugiej stronie. Przekładamy na talerz i śniadanie mamy gotowe. Kroimy na 2 lub 4 kawałki.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 514 | BIAŁKO: 38g | TŁUSZCZ: 40g | WĘGLOWODANY: 3g | WĘGLOWODANY NETTO: 2g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników