Lekkie, puszyste i mocno czekoladowe ciasto. Zapraszam Was niskowęglowodanową keto wersję ciasta murzynek.
Składniki:
5 jajek
50g czekolady gorzkiej lub w wersji bez cukru np. Torras
10g kakao
10g błonnika bambusowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
erytrytol opcjonalnie
Polewa: dropsy czekoladowe słodzone stewią plus łyżka masła
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady, może to być czekolada gorzka lub w wersji bez cukru. Do misy miksera przkładamy białka z 5 jajek i z odrobiną soli ubijamy na puszystą pianę.
Do ubitej piany dodajemy żółtka, trochę aromatu waniliowego i delikatnie mieszamy. Kolejno dodajemy schłodzoną rozpuszczoną czekoladę i ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy suche składniki, które przesiewamy. Będą to 2 łyżki błonnika bambusowego, 2 łyżki kakao oraz łyżeczka proszku do pieczenia. Mieszamy delikatnie całość po raz ostatni. Czekoladową masę przekładamy do foremki keksówki wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 35 minut, opcja grzania góra-dół. Sprawdzamy za pomocą patyczka czy się upiekło w środku. Gotowe studzimy na kratce.
Czekoladową polewę przygotujemy z dropsów czekoladowych słodzonych stewią i łyżki masła. Lekko ciepłą polewą dekorujemy ciasto, posypujemy jeszcze dropsami czekoladowymi dla ozdoby i odstawiamy ciasto na chwilę, aby polewa lekko stężała. Ciasto jest gotowe. Smacznego:)
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na ciasto bez polewy:
KALORIE: 738 | BIAŁKO: 48g | TŁUSZCZ: 54g | WĘGLOWODANY: 20g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników