Keto murzynek. Przygotuj puszyste i miękkie ciasto bez cukru i mąki

keto murzynek

Lekkie, puszyste i mocno czekoladowe ciasto. Zapraszam Was niskowęglowodanową keto wersję ciasta murzynek.

Składniki:

5 jajek

50g czekolady gorzkiej lub w wersji bez cukru np. Torras

10g kakao

10g błonnika bambusowego

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

erytrytol opcjonalnie

Polewa: dropsy czekoladowe słodzone stewią plus łyżka masła

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady, może to być czekolada gorzka lub w wersji bez cukru. Do misy miksera przkładamy białka z 5 jajek i z odrobiną soli ubijamy na puszystą pianę. 

Do ubitej piany dodajemy żółtka, trochę aromatu waniliowego i delikatnie mieszamy. Kolejno dodajemy schłodzoną rozpuszczoną czekoladę i ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy suche składniki, które przesiewamy. Będą to 2 łyżki błonnika bambusowego, 2 łyżki kakao oraz łyżeczka proszku do pieczenia. Mieszamy delikatnie całość po raz ostatni. Czekoladową masę przekładamy do foremki keksówki wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 35 minut, opcja grzania góra-dół. Sprawdzamy za pomocą patyczka czy się upiekło w środku. Gotowe studzimy na kratce. 

Czekoladową polewę przygotujemy z dropsów czekoladowych słodzonych stewią i łyżki masła. Lekko ciepłą polewą dekorujemy ciasto, posypujemy jeszcze dropsami czekoladowymi dla ozdoby i odstawiamy ciasto na chwilę, aby polewa lekko stężała. Ciasto jest gotowe. Smacznego:)

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO na ciasto bez polewy:

KALORIE: 738 | BIAŁKO: 48g | TŁUSZCZ: 54g | WĘGLOWODANY: 20g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *