Zapraszam na przepis na keto pieczywo/ chlebek, które zrobimy dosłownie z trzech składników plus przyprawy. Składniki wystarczy połączyć a później upiec. Pieczywo zawiera sporo białka, także polecam do niego tłustsze dodatki plus warzywa. Zamiast chlebka możesz przygotować bułeczki.
Składniki:
130g tuńczyka w sosie własnym
3 jajka
sól
1 łyżeczka drożdży
Przygotowanie:
Tuńczyka odsączamy i przekładamy zawartość puszki do kielicha blendera, dodajemy jajka, trochę soli dla smaku oraz łyżeczkę drożdży w proszku. Teraz wystarczy tylko wszystko zmiksować przez chwilę. Można dodać też inne ulubione przyprawy.
Większe naczynie do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia, można także użyć kilku mniejszych ramekinów i wylewamy zawartość kielicha. Chlebek pieczemy w 180 stopniach C przez około 25-30 minut, opcja grzania góra- dół. Jeśli wybraliście mniejsze foremki zmniejszamy czas pieczenia o kilka minut. Po przestudzeniu kroimy na mniejsze kromki. Chlebek zawiera sporo białka, także polecam do niego tłuste dodatki plus warzywa.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 364 | BIAŁKO: 49g | TŁUSZCZ: 18g | WĘGLOWODANY: 2g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników