
Przygotuj pyszne śniadanie na patelni – chrupiący omlet z dodatkiem sera grana padano, brokuła i tuńczyka. Prosty przepis do którego będziesz wracać. A może użyjesz innych dodatków i stworzysz swoją niepowtarzalną wersję? Śniadanie bez węglowodanów, które sprawi, że będziesz mieć energię na cały dzień 🏃♀️🏋️♀️
Składniki:
2 jajka
50g brokuła
40g tuńczyka
40g sera parmezan lub grana padano
20g rukoli
łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni o średnicy 20cm rozgrzewamy łyżkę tłuszczu np. masła klarowanego i dodajemy pociętego brokuła. Ja użyłam tzw. ryż z brokuła, który można znaleźć na dziale mrożonek w sklepie, ale można oczywiście użyć również świeżego. Podsmażamy przez około 5 minut, aż przestanie być surowy i posypujemy tartym serem parmezan. Mieszamy, aby ser połączył się z brokułem i pozostawiamy na chwilę. W tym czasie ser się rozpuści.
Dwa jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, roztrzepujemy za pomocą widelca. Tak przygotowane wylewamy równomiernie na patelnię i pod przykryciem na małej mocy smażymy, aż jajka się zetną.
Teraz czas na dodatki – trochę rukoli oraz kawałki tuńczyka w sosie własnym. Składamy na pół, przez chwilę dociskamy jeszcze i wykładamy od razu na talerz. Do środka można włożyć swoje ulubione dodatki, to na co macie ochotę.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 509 | BIAŁKO: 38g | TŁUSZCZ: 39g | WĘGLOWODANY: 3g | WĘGLOWODANY NETTO: 2g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników