Zrób pyszne KETO śniadanie i przygotuj Chrupiący Omlet z Tuńczykiem

Przygotuj pyszne śniadanie na patelni – chrupiący omlet z dodatkiem sera grana padano, brokuła i tuńczyka. Prosty przepis do którego będziesz wracać. A może użyjesz innych dodatków i stworzysz swoją niepowtarzalną wersję? Śniadanie bez węglowodanów, które sprawi, że będziesz mieć energię na cały dzień 🏃‍♀️🏋️‍♀️

Składniki:

2 jajka

50g brokuła

40g tuńczyka

40g sera parmezan lub grana padano

20g rukoli

łyżka masła klarowanego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni o średnicy 20cm rozgrzewamy łyżkę tłuszczu np. masła klarowanego i dodajemy pociętego brokuła. Ja użyłam tzw. ryż z brokuła, który można znaleźć na dziale mrożonek w sklepie, ale można oczywiście użyć również świeżego. Podsmażamy przez około 5 minut, aż przestanie być surowy i posypujemy tartym serem parmezan. Mieszamy, aby ser połączył się z brokułem i pozostawiamy na chwilę. W tym czasie ser się rozpuści.

Dwa jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, roztrzepujemy za pomocą widelca. Tak przygotowane wylewamy równomiernie na patelnię i pod przykryciem na małej mocy smażymy, aż jajka się zetną. 

Teraz czas na dodatki – trochę rukoli oraz kawałki tuńczyka w sosie własnym. Składamy na pół, przez chwilę dociskamy jeszcze i wykładamy od razu na talerz. Do środka można włożyć swoje ulubione dodatki, to na co macie ochotę.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 509 | BIAŁKO: 38g | TŁUSZCZ: 39g | WĘGLOWODANY: 3g | WĘGLOWODANY NETTO: 2g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *