Przygotuj keto chleb z ziarnami bez dodatku mąki

keto chleb z ziarnami

Prosta wersja keto chleba, do którego przygotowania nie potrzebujemy białej mąki. Kilka prostych składników wystarczy wystarczy, aby przygotować to pyszne pieczywo. Zachowuje świeżość przez kilka dni.

Składniki:

300g serka śmietankowego cream cheese

5 jajek

50g nasion słonecznika

50g nasion dyni

30g nasion siemienia lnianego

30g nasion sezamu

30g babki jajowatej

sól

proszek do pieczenia

Przygotowanie:

 Wszystko przygotujemy w jednym naczyniu. Przekładamy do niego kremowy serek – ja użyłam z Piątnicy, potrzebujemy około 300g, następnie dodajemy 5 całych jajek i miksujemy za pomocą blendera żyrafy całość, aż składniki dobrze się połączą. Teraz czas na suche składniki – dodamy nasiona słonecznika, nasiona dyni, trochę nasion lnu, może być jasne lub ciemne, nasiona sezamu oraz babkę jajowatą. Na końcu dodajemy trochę proszku do pieczenia oraz soli i mieszamy. Masa początkowo będzie bardzo rzadka. Odstawiamy ją na około 15 minut, w tym czasie zgęstnieje.

Przekładamy ją do formy keksówki i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 50-60 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka czy chleb się w środku upiekł. Powinien on delikatnie odstawać od brzegów. Wyjmujemy go z formy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Gdy będzie chłodny kroimy. Gotowy przechowujemy w lodówce.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO na całość:

KALORIE: 2153 | BIAŁKO: 97g | TŁUSZCZ: 168g | WĘGLOWODANY: 52g | WĘGLOWODANY NETTO: 16g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *