



Prosta wersja keto chleba, do którego przygotowania nie potrzebujemy białej mąki. Kilka prostych składników wystarczy wystarczy, aby przygotować to pyszne pieczywo. Zachowuje świeżość przez kilka dni.
Składniki:
300g serka śmietankowego cream cheese
5 jajek
50g nasion słonecznika
50g nasion dyni
30g nasion siemienia lnianego
30g nasion sezamu
30g babki jajowatej
sól
proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystko przygotujemy w jednym naczyniu. Przekładamy do niego kremowy serek – ja użyłam z Piątnicy, potrzebujemy około 300g, następnie dodajemy 5 całych jajek i miksujemy za pomocą blendera żyrafy całość, aż składniki dobrze się połączą. Teraz czas na suche składniki – dodamy nasiona słonecznika, nasiona dyni, trochę nasion lnu, może być jasne lub ciemne, nasiona sezamu oraz babkę jajowatą. Na końcu dodajemy trochę proszku do pieczenia oraz soli i mieszamy. Masa początkowo będzie bardzo rzadka. Odstawiamy ją na około 15 minut, w tym czasie zgęstnieje.
Przekładamy ją do formy keksówki i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 50-60 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka czy chleb się w środku upiekł. Powinien on delikatnie odstawać od brzegów. Wyjmujemy go z formy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Gdy będzie chłodny kroimy. Gotowy przechowujemy w lodówce.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na całość:
KALORIE: 2153 | BIAŁKO: 97g | TŁUSZCZ: 168g | WĘGLOWODANY: 52g | WĘGLOWODANY NETTO: 16g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników