
Bardzo prosta w przygotowaniu propozycja na obiad – zrobimy zapiekankę z mielonym mięsem, kalafiorem i to wszystko pod warstwą serową. Zapraszam na przepis,
Składniki:
400g kalafiora
300g mielonego mięsa
340g sosu pomidorowego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
70g sera tartego (mozzarella plus cheddar)
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kalafiora. Ja mam przygotowaną jego mrożoną wersję, poza sezonem wychodzi taniej. Gotujemy go przez kilka minut w gorącej wodzie aż będzie al dente. W tym czasie na patelni podsmażamy wybrane mięso mielone. Smażymy tak długo aż przestanie być surowe. Do większego naczynia do zapiekania przekładamy podgotowany kalafior, układamy go na całym dnie i doprawiamy solą oraz pieprzem, oraz polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek.. Układamy na nim podsmażone wcześniej mięso i przelewamy cały słoik sosu pomidorowego. Wyrównujemy wyrównujemy wierzch i pozostało nam już tylko posypanie całości z serem. Ja użyłam mieszanki tartego sera mozzarella i cheddar. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut aż ser na górze będzie ładnie przypieczony. Jeszcze ciepłą zapiekankę kroimy i od razu możemy zjadać.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na całość:
KALORIE: 1364 | BIAŁKO: 89g | TŁUSZCZ: 97g | WĘGLOWODANY: 35g | WĘGLOWODANY NETTO: 17g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników