Przepis na pyszną zapiekankę z mielonym mięsem i serem

Bardzo prosta w przygotowaniu propozycja na obiad – zrobimy zapiekankę z mielonym mięsem, kalafiorem i to wszystko pod warstwą serową. Zapraszam na przepis,

Składniki:

400g kalafiora

300g mielonego mięsa

340g sosu pomidorowego

3 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

70g sera tartego (mozzarella plus cheddar)

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania kalafiora. Ja mam przygotowaną jego mrożoną wersję, poza sezonem wychodzi taniej. Gotujemy go przez kilka minut w gorącej wodzie aż będzie al dente. W tym czasie na patelni podsmażamy wybrane mięso mielone.  Smażymy tak długo aż przestanie być surowe. Do większego naczynia do zapiekania przekładamy podgotowany kalafior,  układamy go na całym dnie i doprawiamy solą oraz pieprzem, oraz polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek.. Układamy na nim podsmażone wcześniej mięso i przelewamy cały słoik sosu pomidorowego. Wyrównujemy  wyrównujemy wierzch i pozostało nam już tylko posypanie całości z serem. Ja użyłam mieszanki tartego sera mozzarella i cheddar. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut aż ser na górze będzie ładnie przypieczony. Jeszcze ciepłą zapiekankę kroimy i od razu możemy zjadać.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO na całość:

KALORIE: 1364 | BIAŁKO: 89g | TŁUSZCZ: 97g | WĘGLOWODANY: 35g | WĘGLOWODANY NETTO: 17g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *