
Proste w przygotowaniu keto babeczki, które przygotujemy bez dodatku mąki czy cukru. Wilgotne w środku z kawałkami czekolady.
Składniki:
100g masła orzechowego
150g puree z dyni
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka erytrytolu lub innego słodzika
łyżka gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Wszystko przygotujemy w jednym naczyniu. Przekładamy do niego masło orzechowe, puree z dyni, można je przygotować wcześniej lub kupić już gotowe, jedno jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżkę erytrytolu lub innego preferowanego przez nas słodzika a także łyżkę gorzkiego kakao. Teraz pozostało już tylko wymieszanie wszystkich składników co zajmie około minuty. Ja dodałam jeszcze czekoladę w postaci dropsów, są bez dodatku cukru, słodzone erytrytolem i całość ponownie mieszam.
Gotową masę przykładamy do foremek na muffinki. Zamiast muffinek można także upiec jedno większe ciasto. Na górę jeszcze trochę czekolady i tak przygotowaną formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°c na około 30 minut opcja grzania góra dół. Sprawdzamy za pomocą patyczka czy muffinki upiekły się już w środku. Po przestudzeniu możemy je już jeść. Babeczki są wilgotne, kakaowe z dodatkiem czekolady w środku.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na całość:
KALORIE: 957 | BIAŁKO: 41g | TŁUSZCZ: 71g | WĘGLOWODANY: 31g | WĘGLOWODANY NETTO: 16g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników