KETO chipsy z cukinii

W tym filmie pokaże Wam jak można zrobić zdrową wersję chipsów używając do tego cukinii i przypraw. Pyszne i bardzo proste danie nie tylko dla osób będących na diecie KETO czy LOW CARB. Mogą być spożywane solo lub jako dodatek do np. do sałatki. Wypróbuj przepis i daj znać w komentarzach jak smakuje:)

KETO chipsy z cukinii

Ilość porcji:

1

porcja
Kalorie:

412

kcal
Czas przygotowania:

5

minut
Czas pieczenia:

15

minut

Składniki

  • 250g cukinii

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

  • łyżeczka czerwonej papryki

  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

  • 25g sera Grana Padano

Wskazówki

  • Cukinię kroimy ją na cienkie plastry. Można również użyć np. mandoliny do warzyw. Następnie całą przekładamy do miski i polewamy plastry 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dodajemy przyprawy i w kolejnym kroku mieszamy, aby przyprawy oblepiły plastry cukinii. Na blaszce do pieczenia wykładamy papier do pieczenia lub matę silikonową i układamy plastry cukinii. Całość posypujemy serem, można również użyć Mozzaarelli czy Cheddara. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220°C na 10minut, grzanie góra-dół i kolejne 5 minut w 200°C termoobieg. Gdy przestygną możemy zjadać. Świetnie smakują solo lub z dodatkiem sosów na bazie śmietany.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

Orientacyjne MAKRO:

  • KALORIE: 412 | BIAŁKO: 11g | TŁUSZCZ: 37g | WĘGLOWODANY: 8g | WĘGLOWODANY NETTO: 5g

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *