W tym filmie pokaże Wam jak można zrobić zdrową wersję chipsów używając do tego cukinii i przypraw. Pyszne i bardzo proste danie nie tylko dla osób będących na diecie KETO czy LOW CARB. Mogą być spożywane solo lub jako dodatek do np. do sałatki. Wypróbuj przepis i daj znać w komentarzach jak smakuje:)
KETO chipsy z cukinii
Ilość porcji:
1
porcjaKalorie:
412
kcalCzas przygotowania:
5
minutCzas pieczenia:
15
minutSkładniki
250g cukinii
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
łyżeczka czerwonej papryki
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
25g sera Grana Padano
Wskazówki
- Cukinię kroimy ją na cienkie plastry. Można również użyć np. mandoliny do warzyw. Następnie całą przekładamy do miski i polewamy plastry 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dodajemy przyprawy i w kolejnym kroku mieszamy, aby przyprawy oblepiły plastry cukinii. Na blaszce do pieczenia wykładamy papier do pieczenia lub matę silikonową i układamy plastry cukinii. Całość posypujemy serem, można również użyć Mozzaarelli czy Cheddara. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220°C na 10minut, grzanie góra-dół i kolejne 5 minut w 200°C termoobieg. Gdy przestygną możemy zjadać. Świetnie smakują solo lub z dodatkiem sosów na bazie śmietany.
- Smacznego:)
Video do przepisu
Orientacyjne MAKRO:
- KALORIE: 412 | BIAŁKO: 11g | TŁUSZCZ: 37g | WĘGLOWODANY: 8g | WĘGLOWODANY NETTO: 5g