Bułeczki niskowęglowodanowe. Przygotuj śniadanie białkowo – tłuszczowe

niskowęglowodanowe bułeczki

Co powiecie na pyszne bułeczki, które przygotujemy bez tradycyjnej mąki i z niską zawartością węglowodanów? Każda z nich ma mniej niż 2g węglowodanów netto! 😋 Możecie je podać na śniadanie, zabrać ze sobą lub też zamrozić na później

Składniki:

250g twarogu półtłustego

1 jajko

80g maki migdałowej lub zmielonych migdałów blanszowanych

50g siemienia lnianego

sól

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

opcjonalnie nasiona: dyni, słonecznika, chia

Przygotowanie:

Cały przepis jest niezwykle prosty – wszystko zrobimy w jednym naczyniu. Najpierw wkładamy do miski opakowanie półtłustego twarogu, dodajemy jedno jajko i rozdrabniamy wszystko widelcem, aż masa będzie gładka. Następnie wsypujemy suche składniki: mielone migdały lub mąkę migdałową, nasiona siemienia lnianego, sól oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, bo wasz ser był zbyt wodnisty, można dosypać jeszcze odrobinę zmielonych migdałów.

Dla chętnych, aby bułeczki były jeszcze bardziej wyjątkowe, można dodać po łyżce nasion słonecznika, dyni i siemienia lnianego. Połowę nasion dodajemy do masy, a w reszcie obtaczamy uformowane bułeczki (powinno ich wyjść około 6).

Pieczemy w 180°C przez około 40-45 minut. Na ostatnie minuty można włączyć termoobieg, aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiącą skórkę. Kiedy bułeczki przestygną, można je kroić i cieszyć się pysznym, niskowęglowodanowym pieczywem!

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO na 1/6 bułeczek:

KALORIE: 203 | BIAŁKO: 13g | TŁUSZCZ:14g | WĘGLOWODANY: 6g | WĘGLOWODANY NETTO: 1.5g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *