KETO biszkopt. Przygotuj puszyste ciasto bez dodatku tradycyjnej mąki i cukru

keto biszkopt

Zapraszam na przepis na keto biszkopt. Puszyste ciasto, które możesz przygotować jako bazę do niskowęglowodanowego tortu. To ciasto przygotujesz bez dodatku tradycyjnej mąki, kokosowej czy migdałowej.

Składniki:

5 jajek

50g rozpuszczonego masła

5 czubatych łyżek błonnika bambusowego

2-5 łyżek erytrytolu lub innego słodzika

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

wanilia

Przygotowanie:

W misie miksera będziemy ubijać pięć białek z odrobiną soli i erytrolem – u mnie są dwie łyżki bo wolę mniej słodkie ciasta, ale Wy możecie dać więcej. Jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Do ubitej piany, nie przerywając miksowania dodajemy żółtka, trochę wanilii, rozpuszczone chłodne masło a także błonnik bambusowy. Zasada jest taka, że na jedno jajko przypada lekko czubata łyżka błonnika, więc tutaj będzie ich pięć. Na końcu jeszcze płaska łyżeczka proszku do pieczenia. 

Gotową masę na biszkopt przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 18cm. Jeśli chcecie wyższe ciasto można użyć takiej o średnicy 16 czy 12 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku, opcja grzania góra – dół przez około 30-35 minut. Studzimy przez kolejne 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Letnie ciasto możemy wyjąć z formy, bez problemu odchodzi papier do pieczenia. Gotowe przechowujemy w temperaturze pokojowej przykryte np. ściereczką.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 770 | BIAŁKO: 32g | TŁUSZCZ: 65g | WĘGLOWODANY: 2g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *