Najlepszy przepis na Szakszukę

szakszuka

Pyszne śniadanie w wiosennej odsłonie, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na najlepszą szakszukę w wydaniu keto/ low carb. Znajdziecie tutaj chrupiące kawałki boczku, cukinię oraz ser Halloumi.

Więcej pysznych przepisów na śniadania znajdziesz w moich ebookach z przepisami.

Składniki:

100g cukinii

40g boczku parzonego

50g sera Halloumi lub sera na grill

200g pomidor krojonych z puszki

3 jajka

sól, pieprz

łyżeczka ziół prowansalskich

1/2 łyżeczki suszonego czosnku

natka pietruszki

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania wszystkich dodatków – potrzebujemy kawałek cukinii, który kroimy w kostkę, następnie kilka plastrów boczku oraz kawałek sera halloumi lub sera na grill. Wszystko kroimy w miarę drobno.

Rozgrzewamy patelnię i dodajemy pokrojony boczek. Podsmażamy go przez około 3-4 minuty, w tym czasie  wytopi się z niego tłuszcz. Kolejno dodajemy cukinię oraz ser. Podsmażamy przez kolejne 4 do 5 minut, aż cukinia zmięknie a ser się zarumieni. Dalej dodajemy połowę puszki krojonych pomidorów oraz przyprawy- trochę ziół prowansalskich, suszonego czosnku, soli oraz pieprzu. Wy możecie dać swoje ulubione. Po wymieszaniu wszystkiego tworzymy 3 zagłębienia w które wbijamy kolejno jajka. Całość smażymy na średniej mocy, aż białka się zetną a żółtka pozostaną płynne. Cały proces przyśpieszy przykrycie patelni pokrywką. Gotową posypujemy jeszcze natką pietruszki i nasze danie jest już gotowe. Najlepiej smakuje na ciepło.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 564 | BIAŁKO: 37g | TŁUSZCZ: 40g | WĘGLOWODANY: 14g | WĘGLOWODANY NETTO: 10g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *