

Pyszne śniadanie w wiosennej odsłonie, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na najlepszą szakszukę w wydaniu keto/ low carb. Znajdziecie tutaj chrupiące kawałki boczku, cukinię oraz ser Halloumi.
Więcej pysznych przepisów na śniadania znajdziesz w moich ebookach z przepisami.
Składniki:
100g cukinii
40g boczku parzonego
50g sera Halloumi lub sera na grill
200g pomidor krojonych z puszki
3 jajka
sól, pieprz
łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
natka pietruszki
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania wszystkich dodatków – potrzebujemy kawałek cukinii, który kroimy w kostkę, następnie kilka plastrów boczku oraz kawałek sera halloumi lub sera na grill. Wszystko kroimy w miarę drobno.
Rozgrzewamy patelnię i dodajemy pokrojony boczek. Podsmażamy go przez około 3-4 minuty, w tym czasie wytopi się z niego tłuszcz. Kolejno dodajemy cukinię oraz ser. Podsmażamy przez kolejne 4 do 5 minut, aż cukinia zmięknie a ser się zarumieni. Dalej dodajemy połowę puszki krojonych pomidorów oraz przyprawy- trochę ziół prowansalskich, suszonego czosnku, soli oraz pieprzu. Wy możecie dać swoje ulubione. Po wymieszaniu wszystkiego tworzymy 3 zagłębienia w które wbijamy kolejno jajka. Całość smażymy na średniej mocy, aż białka się zetną a żółtka pozostaną płynne. Cały proces przyśpieszy przykrycie patelni pokrywką. Gotową posypujemy jeszcze natką pietruszki i nasze danie jest już gotowe. Najlepiej smakuje na ciepło.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 564 | BIAŁKO: 37g | TŁUSZCZ: 40g | WĘGLOWODANY: 14g | WĘGLOWODANY NETTO: 10g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników