


To podwójne ciasto waniliowo-czekoladowe to doskonały wybór, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie możesz się zdecydować na jeden smak. Wyobraź sobie idealne ciasto do kawy –lekkie, sprężyste, z delikatnym waniliowym aromatem i nutą czekolady… A teraz dodaj do tego kawałki rozpływającej się czekolady i fakt, że jest przygotowane w wersji niskowęglowodanowej! Brzmi pysznie? To teraz czas na pieczenie!
Składniki:
200g jogurtu greckiego lub śmietany 12%
4 większe jajka
50ml oliwy lub masła lub oleju kokosowego
40g mąki kokosowej
10g mąki bambusowej lub 10g mąki kokosowej
łyżeczka proszku do pieczenia
3-5 łyżek erytrtyolu lub innego słodzika
1-2 łyżki gorzkiego kakao
opcjonalnie czekolada na górę lub świeże owoce
Przygotowanie:
Wszystko przygotujemy w jednym naczyniu do którego przekładamy jogurt grecki lub śmietanę 12%, kolejno dodajemy 4 większe jajka, tłuszcz – może w być w postaci oliwy, rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego. Z suchych składników potrzebujemy mąkę kokosową, błonnik bambusowy, (jeśli go nie macie to dodajecie po prostu więcej maki kokosowej), erytrytol lub inny słodzik, na końcu jeszcze trochę proszku do pieczenia oraz aromat waniliowy. Teraz wszystkie składniki należy wymieszać np. za pomocą miksera, można też łyżką.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie w miarę równe porcje i do jednej dodajemy 1 do 2 łyżek gorzkiego kakao. Tak uzyskamy nasze ciemne ciasto. Teraz wystarczy je tylko przelać do foremki jednocześnie. Ja mam szklaną foremkę o wymiarach 15x21cm. Na końcu jeszcze opcjonalnie posypujemy całość kawałkami gorzkiej czekolady lub takiej bez cukru. Można dodać również owoce, ale polecam świeże, gdyż te mrożone mają za dużo wody. Tak przygotowaną foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 50 minut, pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy jest chłodne możemy kroić.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
