Podwójne ciasto czekoladowo-waniliowe bez cukru, dwa smaki w jednym.

Podwójne ciasto

To podwójne ciasto waniliowo-czekoladowe to doskonały wybór, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie możesz się zdecydować na jeden smak. Wyobraź sobie idealne ciasto do kawy –lekkie, sprężyste, z delikatnym waniliowym aromatem i nutą czekolady… A teraz dodaj do tego kawałki rozpływającej się czekolady i fakt, że jest przygotowane w wersji niskowęglowodanowej! Brzmi pysznie? To teraz czas na pieczenie!


Składniki:

200g jogurtu greckiego lub śmietany 12%

4 większe jajka

50ml oliwy lub masła lub oleju kokosowego

40g mąki kokosowej

10g mąki bambusowej lub 10g mąki kokosowej

łyżeczka proszku do pieczenia

wanilia

3-5 łyżek erytrtyolu lub innego słodzika

1-2 łyżki gorzkiego kakao

opcjonalnie czekolada na górę lub świeże owoce

Pakiet 5ebooków z przepisami plus video

Ponad 90 pysznych przepisów

Przygotowanie:

Wszystko przygotujemy w jednym naczyniu do którego przekładamy jogurt grecki lub śmietanę 12%, kolejno dodajemy 4 większe jajka, tłuszcz – może w być w postaci oliwy, rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego. Z suchych składników potrzebujemy mąkę kokosową, błonnik bambusowy, (jeśli go nie macie to dodajecie po prostu więcej maki kokosowej), erytrytol lub inny słodzik, na końcu jeszcze trochę proszku do pieczenia oraz aromat waniliowy. Teraz wszystkie składniki należy wymieszać np. za pomocą miksera, można też łyżką.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie w miarę równe porcje i do jednej dodajemy 1 do 2 łyżek gorzkiego kakao. Tak uzyskamy nasze ciemne ciasto.  Teraz wystarczy je tylko przelać do foremki jednocześnie. Ja mam szklaną foremkę o wymiarach 15x21cm. Na końcu jeszcze opcjonalnie posypujemy całość kawałkami gorzkiej czekolady lub takiej bez cukru. Można dodać również owoce, ale polecam świeże, gdyż te mrożone mają za dużo wody. Tak przygotowaną foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 50 minut, pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy jest chłodne możemy kroić.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:



Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *