Pyszna czekoladowa rolada z minimalną ilością węglowodanów z dodatkiem bitej śmietany.
KETO rolada biszkoptowa z mascarpone
Ilość porcji:
10
porcjiCzas:
30
minutesKalorie:
2189
kcalZ podanych składników wychodzi około 10-12 porcji.
Zamiast kawałków czekolady możecie dodać borówki lub maliny, będzie pysznie.
Wymiary formy do pieczenia 21x30cm.
Składniki
4 jajka
szczypta soli
100g twarogu śmietankowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wanilia
1 czubata łyżka kakao
200ml śmietanki 30%
200g mascarpone
20g gorzkiej czekolady 74%
erytrytol opcjonalnie
Wskazówki
- 4 umyte jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
- Do żółtek dodajemy 100g twarogu śmietankowego, wanilię, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz czubatą łyżkę gorzkiego kakao. Mieszamy za pomocą blendera na gładką masę. Masa wyjdzie w stylu gorzkiej czekolady, jeśli wolicie troszeczkę słodszy spód można dodać łyżkę erytrytolu.
- Do ubitej piany dodajemy czekoladową masę i delikatnie mieszamy przez chwilę.
- Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 20 minut, grzanie góra-dół.
- Po ostudzeniu wyjmujemy ciasto z formy i kładziemy na ręczniku materiałowym.
- Do przygotowania kremu potrzebujemy 200g mascarpone oraz 200ml śmietanki 30% lub 36%. Miksujemy, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy około 20 gramów pociętej na kawałki gorzkiej czekolady i mieszamy. Całość wykładamy na czekoladowy spód, wyrównujemy wierzch i zwijamy.
- Brzegi odkrajamy. Przed podaniem dobrze jest roladę schłodzić przez około godzinę w lodówce.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- MAKRO NA CAŁOŚĆ: KALORIE: 2189 | BIAŁKO: 68g | TŁUSZCZ: 204g | WĘGLOWODANY: 20g | WĘGLOWODANY NETTO: 17g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie