
To szybkie i aromatyczne ciasto dyniowe low carb to idealny sposób na zdrową, pyszną przekąskę pełną smaku! Delikatna słodycz dyni, nuty cynamonu i kremowy dodatek jogurtu lub bitej śmietanki sprawią, że ten deser stanie się Twoim ulubionym jesiennym smakołykiem – gotowym w kilka chwil i bez wyrzutów sumienia.
Składniki:
100g puree z dyni
jajko
30g odżywki białkowej waniliowej lub 20g mąki migdałowej
opcjonalnie erytrytol
15g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
Do podania: 50-100g jogurtu lub śmietanki, cynamon
Przygotowanie:
W jednym naczyniu mieszamy puree z dyni, jajko, jedną miarkę waniliowej odżywki białkowej (lub mąkę migdałową), erytrytol, aromat waniliowy, rozpuszczony tłuszcz, proszek do pieczenia oraz cynamon lub przyprawę do piernika. Masę przelewamy do małej foremki i pieczemy: w mikrofalówce na maksymalnej mocy 2 x 90 sekund lub w piekarniku/air fryerze 20-25 minut w 180°C. Po przestygnięciu podajemy z jogurtem lub bitą śmietanką i posypujemy cynamonem.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO bez dodatków:
KALORIE: 457 | BIAŁKO: 32g | TŁUSZCZ: 32g | WĘGLOWODANY: 10g | WĘGLOWODANY NETTO: 7g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników